Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Oborové aktuality – Respiforum

Perimenstruační astma v adolescenci

13. 8. 2024 - redakce Kapitoly online

Dětské astma je relativně běžné chronické onemocnění, které postihuje dýchací cesty, vede k jejich hyperreaktivitě, omezení průtoku vzduchu a k dýchacím obtížím. Příznaky astmatu se v průběhu času mění s obdobím téměř bez příznaků a časovými úseky se zhoršením. U žen je znám pojem perimenstruační astma (PMA), který je vázán na zhoršení symptomů v období okolo menstruace. Typicky se objevuje cyklické vzplanutí obtíží v luteální fázi cyklu a prvních dnech menstruace. Týká se přibližně 19–40 % žen v reprodukčním věku s astmatem. Jak a zda je PMA přítomno u adolescentů, je prozatím předmětem výzkumu. Přinášíme shrnutí studie z minulého roku zabývající se příznaky PMA u adolescentů.

Výkyvy hladin hormonů během menstruačního cyklu hrají zároveň roli v syndromech spojených s premenstruační fází (premenstrual disorders, PMD). Premenstruační syndrom (PMS) se objevuje přinejmenším u 20 % adolescentů, premenstruační dysforická porucha (premenstrual dysphoric disorder, PMDD), závažnější forma PMS, je u adolescentů dokonce častější než u dospělých. Zda existuje spojení PMD s příznaky perimenstruačního astmatu, je do této doby málo prozkoumáno. Předkládaná studie z loňského roku zkoumala právě současný výskyt PMD a PMA u adolescentních dívek v Itálii.

Této průřezové studie se účastnilo 50 dívek s průměrným věkem 16 let, 75 % udávalo přítomnost PMA. Zajímavé je, že přítomnost obtíží souvisejících s menstruací (PMD) se nelišila u skupiny bez PMA oproti dospívajícím s PMA. Celkově se počet dospívajících s PMD pohyboval okolo 39 % a PMDD mělo 8,1 % adolescentek. Dívky trpící PMA byly více omezeny v každodenních činnostech, měly častější příznaky astmatu a častěji užívaly léky. V této studii se tedy nepotvrdila souvislost mezi PMA a PMD.

Závěrem lze říci, že PMA je častým jevem u adolescentek s těžkou formou astmatu. Příčina PMA je zatím neobjasněna, ale hormonální fluktuace je pravděpodobným spouštěčem atak PMA. Prozkoumáním vlivu pohlavních hormonů na chronický zánět by v budoucnu bylo možné ovlivnit příznaky menstruačního astmatu pomocí exogenně dodávaných hormonů.

Zdroj: Calcaterra V, Farolfi A, D’Auria E, et al. Perimenstrual asthma and premenstrual disorders in adolescents with asthma. J Pediatr Adolesct Gynecol 2004;37:132–136. https://doi.org/10.1016/j.jpag.2023.11.001

zpět