Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Sportovci se srdečními problémy potřebují specializovanou péči

24. 5. 2023 - tisková zpráva

Zabránit náhlým úmrtím sportovců a zároveň nebrzdit jejich kariéru. I to jsou důvody, proč existují centra sportovní kardiologie. Na rozdíl od řady západních zemí, kde má tato oblast medicíny velmi dobré zázemí, se ale v ČR o sportovce se srdečními problémy starají jen čtyři specializovaná centra. Čeští kardiologové se tímto tématem zabývali na mezinárodním kongresu Heart Failure 2023 zaměřeném na srdeční selhání, který v Praze od 20. do 23. května pořádala Evropská kardiologická společnost. Své zkušenosti si zde mohli vyměnit se špičkovými odborníky z celé Evropy. Na kongres, kde organizovala několik sekcí i Česká kardiologická společnost, jich zamířilo tisíce.

Centra sportovní kardiologie jsou určena především pro sportovce se zdravotními problémy nebo ty, u nichž se v rámci preventivních prohlídek zjistí, že mají podezřelý srdeční nález. „Tato centra jsou specifická a úzce zaměřená a v České republice jich je bohužel málo. Poptávka po nich navíc nejspíš poroste, protože sportujících lidí přibývá,“ říká předseda České kardiologické společnosti prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, FCMA. Podle něj se tak navýší počet sportovců, u kterých mají testy provedené při preventivních prohlídkách nejednoznačný výsledek. Ve specializovaných centrech tyto pacienty vyšetří kardiolog se zkušenostmi s péčí o sportovce, odebere jim cílenou anamnézu, natočí EKG a provede rozšířené echokardiografické vyšetření. V případě potřeby zde sportovci podstoupí i magnetickou rezonanci, vyšetření věnčitých tepen nebo jiná specializovaná vyšetření. „Pochybnosti jsou v řadě případů oprávněné a díky důkladnějším vyšetřením lze předejít náhlým smrtím. Může to být ale i úplně opačně, často se totiž sportovní kariéra zbytečně stopne někomu, kdo má ne úplně jednoznačně interpretovaný nález na EKG. Proto jsou pro sportovce tato centra hodně důležitá,“ vysvětluje prof. Linhart.  

V současné době však fungují centra sportovní kardiologie pouze ve třech městech České republiky, a tak sportovci velký výběr nemají a musí do nich jezdit často hodně daleko. Kromě Prahy, kde existují dvě samostatná centra pro děti a pro dospělé, je mohou navštívit už jenom v Olomouci a Třinci. „Naším cílem je, aby tato centra byla dostupná v každém krajském městě a byla na ně navázaná síť spolupracujících ambulantních kardiologů. Naráží to však na prostorové a finanční limity,“ popisuje doc. MUDr. Vladimír Tuka, Ph.D., z Centra zátěžové kardiologie II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze. Diagnostické možnosti české kardiologie jsou dobré, náš handicap je ale v současné době spíš v tom, že v České republice v této oblasti nemáme dostatek kvalifikovaných lidí,“ doplňuje prof. Aleš Linhart.

Kromě důkladného vyšetření je pro sportovce se srdečními problémy důležitá i cílená personalizovaná preskripce pohybu, která bere v potaz nejen typ srdečního onemocnění, ale také preference sportovce. Pacienti z řad sportovců i ostatní pacienti, např. se srdečním selháním, se navíc mohou zapojovat do programů kardiovaskulární rehabilitace. Pomáhá jim nejenom k tomu, aby se zlepšila jejich prognóza, pro řadu z nich je také velice dobrým antidepresivem. „Pohyb sám o sobě působí prostřednictvím endorfinů a úpravy neurotransmiterů v mozku jako antidepresivum. Navíc platí, že člověk, který má pocit kontroly nad svým životem, má menší tendenci upadat do úzkostí a depresí,“ vysvětluje docent Tuka. Aby byla kardiovaskulární rehabilitace dostupná co největšímu počtu lidí, provádí se v současné době, zejména v zahraničí, už i na dálku. „Pacienti mají na chytrých telefonech nainstalované speciální programy, včetně výukových, které je navádí při rehabilitaci. Telemedicína výrazně šetří čas, protože nemocní nemusí opakovaně jezdit do mnohdy stovky kilometrů vzdálených specializovaných center,“ přibližuje jeden z nejnovějších trendů kardiologie docent Tuka. 

zpět
-3940 Ilustrační foto. Zdroj: iStock