Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Oborové aktuality – Respiforum

Mezinárodní průzkum postoje rinologů k používání kombinace azelastin/flutikason

10. 10. 2024 - redakce Kapitoly online

Pro alergickou rinitidu (AR) je charakteristický zánět 2. typu, a proto jsou intranazální kortikosteroidy indikovány jako léčba první volby. Hlavní roli při vzniku příznaků však hraje histamin, a tedy i antihistaminika jsou terapeutickou možností první volby.

Dle schválených terapeutických indikací je nosní sprej s kombinací účinných látek azelastin/flutikason (Aze/Flu) indikován ke zmírnění symptomů středně závažné až závažné sezonní a celoroční alergické rýmy při nedostatečném účinku samotného intranazálního antihistaminika nebo samotného intranazálního glukokortikoidu.

Přípravek s kombinací azelastin/flutikason je k dispozici již deset let. Proto byl v mezinárodním průzkumu zkoumán postoj 40 rinologů (20 lékařů z Itálie a 20 lékařů z jiných kontinentů, vybraných s ohledem na jejich odbornost) k jeho používání v klinické praxi.

Tento panel rinologů obvykle předepisuje Aze/Flu u 40 % pacientů s AR, avšak v širokém rozmezí (5–100 %). Většina panelistů (> 80 %) používá Aze/Flu při závažných symptomech, převážně jako symptomatickou léčbu (50 %) nebo v cyklech (34 %). Italští rinologové preferují cyklickou strategii, zatímco ostatní účastníci panelu používají léčbu on demand. Všichni lékaři považují Aze/Flu za bezpečnou a dobře tolerovanou medikaci. Většina italských lékařů vnímá cenu přípravku jako vysokou.

Účinnost Aze/Flu, která byla potvrzena v recentní metaanalýze (Zhong, 2022), závisí na dvou aktivních složkách. První složkou je azelastin, selektivní antihistaminikum s protizánětlivým a antialergickým účinkem, a druhou složkou je flutikason, účinný a bezpečný kortikosteroid, který významně tlumí alergický zánět, zmírňuje oční příznaky a zlepšuje kvalitu života.

Tato kombinace a specifické složení přinášejí zajímavé aditivní účinky:

  • rychlý nástup účinku, a to již od 15 minut,
  • silný protizánětlivý účinek rezultující ve zmírnění poruch čichu, 
  • biofyzikální vlastnosti, včetně velkého objemu spreje a rozložení postřiku, vysoké disperze a smáčecí aktivity díky glycerinu.

Kromě toho může Aze/Flu, kontrolující AR, významně snížit příznaky astmatu.

Přestože má průzkum některá omezení (vybraný a omezený počet účastníků, potřeba spolehlivé metodiky), představuje názor odborníků z celého světa a shromáždil informace odrážející praktické zkušenosti z reálné klinické praxe. Výsledkem je rozšířený odhad účinnosti této kombinace zejména v závažných případech, tj. při významné nosní obstrukci, zhoršeném čichu, zhoršené kvalitě života, a při možné přítomnosti astmatu a/nebo zánětu spojivek.

Průzkum potvrdil ceněnou účinnost a rychlý symptomatický účinek kombinace azelastin/flutikason a naznačil rozšířenou indikaci u různých zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích.

Reference

Passali D, et al. Ten years of azelastine/fluticasone: The point of view of some rhinologists. An international survey. Revue Française d'Allergologie 2023;63:103685, https://doi.org/10.1016/j.reval.2023.103685.

zpět