Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Vzpomínka na prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc., FESC

- (28. 10. 2020)


Dne 29. dubna 2020 zemřel jen pár dnů před svými nedožitými 89. narozeninami pan prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC, legenda naší dětské kardiologie. V nekrolozích v odborných medicínských časopisech byly vzpomenuty jeho mnohé zásluhy. Připomeňme stručně alespoň ty nejdůležitější. Prof. Milan Šamánek založil v roce 1977 Dětské kardiocentrum ve FN v Praze‑Motole jako první centralizované pracoviště v České republice, specializované na diagnostiku a léčbu vrozených srdečních vad – a až do roku 1993 stál v jeho čele. Během těch let z něj vzniklo jedno z nejlepších dětských kardiologických pracovišť nejenom Evropy, ale celého světa. Žáci prof. Šamánka dnes šíří slávu české dětské kardiologie i v mnoha dalších zemích. Dalším významným počinem prof. Šamánka bylo prosazení a zavedení celoplošného prenatálního screeningu vrozených srdečních vad v roce 1986, ve stejné době jako ve Francii a Velké Británii. Spolupodílel se také na vytvoření českého názvosloví vrozených srdečních vad, které bylo kompatibilní s názvoslovím mezinárodním.

Počet publikovaných odborných prací se pohybuje kolem 700 včetně mnoha článků v renomovaných mezinárodních časopisech. Řada z nich, zejména pak ty, které se týkají epidemiologie vrozených srdečních vad, jsou citovány dodnes. Prof. Milan Šamánek byl za své zásluhy a přínos českému zdravotnictví mnohokráte vyznamenán. Je mimo jiné nositelem nejvyššího ocenění České kardiologické společnosti – Zlaté medaile prof. Libenského. V roce 2010 obdržel z rukou prezidenta ČR státní vyznamenání – medaili Za zásluhy I. stupně. Připomeňme i některá méně známá zahraniční ocenění. Kromě čestných členství v několika zahraničních odborných společnostech jej v roce 1992 prestižní britská organizace International Biographical Center v Cambridge zvolila Mužem roku. V roce 1999 získal evropskou cenu Edgar Mannheimer Memorial Lecture, což je nejvyšší ocenění světové organizace dětských kardiologů.

Poté, co předal vedení Dětského kardiocentra v Motole svému nástupci, začal se prof. Šamánek intenzivně věnovat prevenci ischemické choroby srdeční v dětském věku. Toto téma se také stalo náplní každoročních setkání dětských kardiologů v Poděbradech. Těmto setkáním, na která se všichni zúčastnění velmi těšili pro mimořádně přátelskou atmosféru, neřekl nikdo jinak než familiárně „Šamánkovy Poděbrady“. Letos tradičně v polovině ledna se uskutečnil již 33. ročník. Bohužel, nemoc již prof. Šamánkovi nedovolila zúčastnit se osobně, přesto poslal alespoň zdravici v podobě videonahrávky.

Kromě mnoha jiných aktivit stál prof. Milan Šamánek v roce 1997 také u zrodu projektu „Dopisy vašemu srdci“, který byl určen pacientům s kardiovaskulárními chorobami. Při přípravě těchto „Dopisů“ se pod vedením prof. Šamánka zformovala skupina renomovaných odborníků v kardiologii, diabetologii a dalších oborech. To vedlo ke vzniku dalšího projektu, časopisu „Kapitoly z kardiologie pro lékaře v praxi“, který vycházel v letech 1999–2005 čtyřikrát ročně a byl distribuován více než 6 000 lékařů v celé republice. V roce 2005 pak změnil časopis svůj název na „Kardiologie v primární péči“ a jeho sponzorem se stala farmaceutická společnost Zentiva. A konečně v roce 2009 převzala štafetu farmaceutická společnost Teva, která se stala sponzorem časopisu pod názvem „Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře“. Co se neměnilo a zůstávalo trvale, bylo složení redakční rady, které až do roku 2009 předsedal jako šéfredaktor prof. Milan Šamánek. I poté, co se po transplantaci srdce funkce šéfredaktora vzdal, zůstával i nadále platným a velmi aktivním členem redakční rady, který přísně dohlížel na odbornou a technickou kvalitu časopisu. Milanu Šamánkovi mimo jiné vděčíme za seriál článků o víně a jeho zdravotních, ale i kulturních a společenských konsekvencích, které byly mezi čtenáři velmi oblíbené a dočkaly se souborného vydání v podobě speciálu „O víně“.

Při budoucích schůzích redakční rady časopisu „Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře“ zůstane, bohužel, židle Milana Šamánka již prázdná. Všichni na něho budeme s láskou vzpomínat jako na dobrého člověka a mimořádného kamaráda.

Redakční rada časopisu „Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře“, Nakladatelství Medical Tribune CZ



zpět