Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Statisícům Čechů řídnou kosti – neví o tom

15. 10. 2024 - tisková zpráva SPL ČR

Statisícům Čechů řídnou kosti – když to zjistí, leží už většinou v nemocnici se zlomeninou, která se nehojí. Pro starší a oslabené pacienty může být tato zlomenina fatální – často se totiž pojí se zápalem plic kvůli znemožnění pohybu. Své by o tom mohla říct slavná historická postava Karel IV., který osteoporózou trpěl a zemřel na zápal plic poté, co si po seskoku z koně zlomil krček stehenní kosti. Lékaři odhadují, že problém s řídnutím kostí se v ČR týká přibližně 750 000 osob. Praktici umí závažné onemocnění objevit včas – s pomocí denzitometrů. Apelují tak na starší pacienty, ať se o vyšetření přihlásí. S výzvou přicházejí ve Světový den osteoporózy, který připadá na 20. října. 

„Osteoporóza je závažné metabolické onemocnění, které postihuje nejen seniory. V důsledku řídnutí kostí jsou lidé náchylnější ke zlomeninám i při drobném úrazu. Po pětašedesátce se riziko vzniku osteoporotické fraktury zvyšuje až na 40 %. Onemocnění ale nebolí, a tak pacienty dopředu nic nevaruje. Proto je velmi důležité řídnutí kostí zavčas odhalit,“ říká MUDr. Jiří Zdražil ze Sdružení praktických lékařů. S osteoporotickou zlomeninou se v Česku setká každá třetí žena a každý pátý muž. „Na komplikace spojené s frakturou krčku zemře celkově více žen než na rakovinu děložního čípku, dělohy a vaječníků dohromady,“ upozorňuje MUDr. Zdražil.

Důležité proto podle něj je nepodceňovat prevenci. Od loňského jara mohou vyšetření kostí pomocí denzitometru provádět kromě osteologů a dalších specialistů také proškolení praktičtí lékaři a gynekologové. „Před začátkem Populačního programu časného záchytu osteoporózy bylo v Česku k dispozici asi 100 denzitometrů. Aktuálně jsme na dvojnásobku počtu přístrojů. Podařilo se nám tak zajistit dostatečné pokrytí ve všech regionech napříč republikou,“ uvádí MUDr. Zdražil.

Od ledna nabízí vyšetření denzitometrem ve své ordinaci také praktický lékař MUDr. Ivo Procházka. „Za tuto dobu jsem vyšetřil 1 180 pacientů. Asi 45 % mělo osteopenii, tedy úbytek kostní hmoty, který signalizuje riziko do budoucna. Osteoporózou trpělo asi 16 % pacientů, u části z nich hrozilo vysoké riziko vzniku zlomeniny,“ říká lékař. Vysoký záchyt osteopenie a osteoporózy překvapil i MUDr. Zdražila, který má denzitometr ve své ordinaci od července. Stihl vyšetřit už 190 pacientů, značné množství lidí z rizikové skupiny však podle něj o možnosti prohlídky stále neví. „V současnosti už denzitometrická vyšetření nejsou vázána pouze na preventivní prohlídky. Pokud má pacient o vyšetření hustoty kostní hmoty zájem, může o něj kdykoli požádat svého praktického lékaře,“ vysvětluje MUDr. Zdražil.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů MUDr. Petra Šonky by měly zbystřit ženy rok po menopauze. Riziko osteoporózy u nich, stejně jako u mužů ve věku od 65 do 69 let, zhodnotí lékař například pomocí diagnostického dotazníku. „Pokud je vysoké, pacienti následně podstoupí denzitometrii. U mužů po sedmdesátce a žen starších 60 let by už mělo být vyšetření automatické,“ říká MUDr. Šonka.

Denzitometrie je bezbolestná, trvá maximálně 20 minut a plně ji hradí zdravotní pojišťovny. „Pacient leží na lehátku na zádech, nohy pokrčené v kyčlích a kolenou. Nad ním jezdí rameno přístroje, které ho snímá,“ popisuje MUDr. Procházka. Z naměřených údajů lékaři zjistí, jaká je hustota kostních minerálů a jak se liší od hodnot mladého, zdravého člověka. Na základě toho pak určí vhodnou léčbu. „Pacientům doporučuji, aby se více hýbali, přidali pobyt na sluníčku a užívali preparáty na doplnění minerálů, vápníku, vitaminu D a proteinů. U osteoporózy přistupujeme také k antiresorpční léčbě, jejímž cílem je snížit aktivitu osteoblastů, které odbourávají kostní hmotu. Pokud řídnutí kostí vzniká v důsledku jiného onemocnění nebo jeho léčby, předáváme pacienty do rukou daných specialistů,“ upřesňuje MUDr. Procházka.

K řídnutí kostí dochází nejčastěji u žen po menopauze vlivem úbytku estrogenu. Ne vždy je to ale pravidlem. „Vyšetřoval jsem nedávno manželský pár. Předpokládal jsem, že u paní (76 let) odhalím osteopenii, ne-li osteoporózu, a že pán (81 let) bude v pořádku. Výsledky ale překvapily. Zatímco žena byla bez problémů, její manžel měl poměrně výraznou osteoporózu obou krčků stehenních kostí. Přestože byl celý život aktivní, před 9 lety spadl ze žebříku, zlomil si kotník a téměř 1,5 roku ležel. Kdyby denzitometrii absolvoval už tehdy, velmi pravděpodobně by se přišlo na to, že má změny v hustotě kostní tkáně. Nasadili bychom léčbu, která by rozvoji osteoporózy zabránila,“ uvádí MUDr. Zdražil.

V současnosti má denzitometr ve své ordinaci několik desítek praktických lékařů a gynekologů napříč regiony. „V každém okrese máme minimálně jeden přístroj. Lékaři, kteří denzitometr ve své ordinaci nemají, přesně vědí, kam mohou své pacienty se žádankou poslat,“ doplňuje MUDr. Šonka.

Těžkou osteoporózou trpěl také Karel IV. „Když 6. listopadu 1378 po vyjížďce seskakoval z koně, upadl a zlomil si krček stehenní kosti. Následně ulehl a dne 29. listopadu 1378 zemřel ve věku 62 let na zápal plic, který je klasickou komplikací osteoporotické zlomeniny,“ dodává MUDr. Zdražil.

Seznam míst, kde je v Česku možné denzitometrii podstoupit, bude brzy dostupný na webu praktiků.

zpět
-4489 Ilustrační fotografie. Zdroj: iStock