Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19 – Neurolog

První exoskop v ČR ideální u pacientů s COVID-19

12. 11. 2020 - red

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice disponuje jako první v České republice digitálním exoskopem. Jde o přístroj za téměř 9 milionů korun, s jehož pomocí lze operovat například nezhoubné a zhoubné nádory, cévní onemocnění, malformace, úrazy, krkavici, páteř nebo periferní nervy. Investice do exoskopu se zúročila i vzhledem k epidemii COVID-19. Technologie totiž umožňuje lékařům provádět mikroneurochirurgické výkony a zároveň dodržovat přísná hygienická opatření. Chirurg operující s exoskopem nesleduje operační pole skrze okulár mikroskopu, ale na monitoru v trojrozměrné projekci s vysokým rozlišením za použití speciálních 3D brýlí. Operovat s klasickým mikroskopem a současně štítem na obličeji by nebylo možné.

K VĚCI: 

  • Exoskop umožňuje zachovat současné standardy péče a spektrum výkonů, aniž by zdravotníci museli podstupovat riziko nákazy COVID-19.
  • Současné hygienické normy vyžadují, aby měl chirurg při výkonu respirátor FFP3 a k tomu před obličejem plexisklo. To v neurochirurgii není možné, protože mikroskop je většinou nutný.
  • Na sále s exoskopem jsou k dispozici tři monitory – dva pro 3D zobrazení a jeden pro zobrazení 2D.
  • Díky exoskopu celý tým, nejen operatér, vidí stejný obraz ve stejné kvalitě ve vysokém rozlišení 4K.
  • Přístroj také usnadňuje a zlepšuje vzdělávání mediků.
  • Podle neurochirurga prof. Davida Netuky se lékaři na exoskop zaškolí velice rychle.
  • Otázka, zda exoskopy nahradí klasické mikroskopy, je zatím otevřená. S jejich rozšiřováním by měla klesat jejich cena.

Zdroj: Tisková zpráva ÚVN

zpět