Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19 – Neurolog

Průzkum: dopad COVID-19 na pacienty s epilepsií

2. 3. 2021 - red

Na prosincovém virtuálním kongresu Americké společnosti pro epilepsii (AES) byly představeny výsledky mezinárodního průzkumu, které podaly obraz o životě pacientů s epilepsií během pandemie COVID-19.

Autoři vytvořili tři online dotazníky v 11 světových jazycích. Podařilo se shromáždit téměř 2 000 odpovědí ze 63 zemí světa – 55 % respondentů tvořili pacienti, 15 % zdravotníci a 29 % pečující osoby.

Třetina respondentů uvedla, že pandemie zhoršila duševní zdraví ve smyslu výskytu úzkostí, deprese nebo poruch spánku a vedla ke změnám v druhu a trvání záchvatů.

Zvýšila se také konzumace alkoholu a zhoršila se komunikace mezi lékařem a pacienty – 20 % uvedlo, že rok nekonzultovalo s lékařem svůj zdravotní stav, zvýšil se také podíl konzultací a kontrol provedených telemedicínsky.

Ukázalo se, že 30 % lékařů nyní využívá telemedicínu pro 75 % svých konzultací a kontrol. Před pandemií to bylo 10 % lékařů a 25 % konzultací. Čtvrtina pacientů uvedla, že se necítí jistá přesností diagnózy provedené po telefonu.

Poruchy spánku udalo celkem 20 % respondentů, 11 % uvedlo, že mají větší potíže s užíváním antiepileptické léčby.

Zdroj: https://www.medscape.com/viewarticle/943001#vp_1

zpět