Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19

Na další vlnu covidu jsme připravení, hlásí praktici

22. 9. 2022 - tisková zpráva
Vakcíny a antivirotika ji pomohou zvládnout.

Přestože počty nakažených covidem-19 opět rostou, podle praktických lékařů není třeba panikařit. Se zkušenostmi z minulých let, dostupným očkováním a léčbou podle nich bude podzimní vlna zvládnutelná mnohem lépe než dříve. Do jejich ordinací už navíc dorazila „nová“ verze vakcíny proti covidu-19, která lépe chrání i proti variantě omikron. I když od léta očkují druhou posilovací dávkou, prozatím ji praktici doporučují jen rizikovým pacientům s oslabenou imunitou, běžné populaci by měly prozatím stačit dávky tři. 

„Je pravděpodobné, že virová zátěž bude s přicházejícím podzimem narůstat a s ní i počty nakažených covidem-19. Věříme ale, že díky kombinaci promořenosti a relativní proočkovanosti české společnosti nás letos nečeká tak náročný podzim jako loni. Všichni jsme o něco zkušenější, jak lékaři, tak pacienti – proto jsem mírný optimista,“ říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., praktický lékař a vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. Výrazně se neobává ani silnější epidemie chřipky. „Myslím, že protiepidemická opatření v nás zanechala stopu, což by mohlo pomoci také proti případnému šíření chřipky. To ovšem neznamená, že bychom neměli být ostražití,“ vysvětluje doc. Seifert. 

S příchodem varianty omikron podle něj výrazně klesly počty vážných případů, které u svých pacientů zaznamenal – v létě to byly maximálně jednotky lidí. „Kromě zjevného poklesu nebezpečnosti viru a vlivu očkování úbytek vážných případů přičítám možnosti podávat rizikovým pacientům antivirotika. Dosud tedy molnupiravir a každým dnem čekáváme, že bude dostupný i paxlovid. Díky tomu věřím, že případnou podzimní vlnu bychom měli zvládnout lépe než v minulých letech,“ říká doc. Seifert.

Praktici podávají od konce léta zájemcům z řad rizikových pacientů čtvrtou dávku očkování proti covidu-19, zájem je spíše mírný. „Většinou jde o pacienty v pokročilém věku, kteří trpí dalšími chronickými chorobami a jejich imunita je celkově nižší než u běžné populace. Jinak stále přicházejí pacienti s žádostmi o druhou posilovací dávku očkování. Teď na podzim očekávám, že jich bude přibývat,“ říká doc. Seifert. Praktičtí lékaři už mají navíc k dispozici „novou“ verzi vakcíny Pfizer, která lépe chrání před vysoce infekční variantou omikron a může být použita k druhé posilující dávce. Přes relativně nižší zdravotní riziko, které aktuální mutace koronaviru představuje, praktici připomínají, že i nadále platí protiepidemická opatření. „V případě pozitivního testu tedy pacient stále absolvuje 7denní izolaci a jeho nejbližší kontakty karanténu, na což by měli pacienti pamatovat. Pokud nebudeme zodpovědní, epidemie může opět nabrat na síle,“ říká doc. Seifert a připomíná, že rady ohledně domácí léčby a postupu pro rizikové případy pacienti najdou například zde.

zpět
-3513 Ilustrační fotografie. Zdroj: iStock