Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Fotografická kampaň Zvládáme to v každém věku představuje pacienty s Crohnem a kolitidou

19. 5. 2023 - tisková zpráva

V datu 19. května si každoročně připomínáme Světový den IBD – (den idiopatických střevních zánětů). Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou trpí na celém světě více než 10 miliónů lidi. V Česku je více než 60 tisíc pacientů s těmito nemocemi. Chronická nemoc zasahuje do všech aspektů jejich života. Výstava fotografií Zvládáme to v každém věku, kterou k příležitosti Světového dne IBD připravila organizace Pacienti IBD, ukazuje život pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Fotografie jsou ke zhlédnutí do neděle 21. května 2023 před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 3.

Fotografická kampaň Zvládáme to v každém věku představuje osobní příběhy pacientů v různém věku. Důležitou součástí procesu sžití s chronickým onemocněním je uvědomění si, že vás nemoc bude provázet po celý život a akceptovat to.

„Naše pacientská organizace pomáhá pacientům všech věkových skupin, od dětí a teenagery přes lidi ve středním věku až po seniory. Tito lidé se s nemocí potýkají po celý svůj život, hledají relevantní informace a potřebují podporu“ říká PhDr. Martina Pfeiferová, předsedkyně organizace Pacienti IBD. „Světový den IBD zvyšuje povědomí veřejnosti o idiopatických střevních zánětech. Tímto dnem dáváme pacientům vědět, že v tom nejsou sami a že nemoc lze zvládat v každém věku,“ doplňuje.

Idiopatické střevní záněty jsou autoimunitních onemocnění postihující trávicí trakt. Jedná se o onemocnění, které může zasáhnout jakoukoliv část trávicí trubice. V České republice se s IBD léčí víc než 60 tisíc pacientů. Celosvětově se číslo pohybuje kolem 10 milionů.

„Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou velmi nepříjemná onemocnění, která pacientům komplikují život a snižují jeho kvalitu,“ uvádí doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D., primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice a koordinátor Pracovní skupiny pro idiopatické střevní záněty.

zpět
-3941 Otevření výstavy. Zdroj: Pacienti IBD