Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Epilepsie se u většiny žen v těhotenství nezhorší

21. 3. 2023 - tisková zpráva

V České republice ročně otěhotní přibližně 500 žen s epilepsií. Podle lékařů se jim epilepsie při správné medikaci v 95 % případů nezhorší a porodí zdravé dítě. Přesto je mateřství u žen s touto diagnózou stále spojeno s mnoha mýty a pacientky nemají dostatek informací. Na problematiku upozorňují odborníci u příležitosti tzv. Purple Day, který připadá na 26. března. V tento den se lidé po celém světě oblékají do fialových barev, aby podpořili pacienty s epilepsií. Současně také startuje výtvarná soutěž pro děti s epilepsií Líbí se ti, mami?   

„V Česku žije přibližně 20 tisíc žen s epilepsií, které jsou zároveň v reprodukčním věku. Dnes máme spoustu možností, jak pacientkám, které plánují mateřství, nastavit vhodnou léčbu, aby byla co možná nejbezpečnější pro ně i jejich potomky,“ říká MUDr. Jana Zárubová z Centra pro epilepsie FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop. Odborníci upozorňují, že je zásadní, aby ženy s epilepsií plánovaly početí dítěte s dostatečným předstihem. Až polovina z nich ale podle MUDr. Zárubové přesto otěhotní neplánovaně. „Některé typy léků na epilepsii jsou pro plod nebezpečné a měnit léčbu až v průběhu těhotenství je obtížné, proto je vždy dobré vše řešit ještě před početím. Pacientkám také doporučuji podstoupit podrobné vyšetření, které odhalí například nízkou hladinu vitaminu D nebo kyseliny listové. Ještě před těhotenstvím je pak doplníme,“ popisuje lékařka.

Těhotenství s předstihem plánovala také paní Zuzana, která epilepsií trpí od svých devíti let.  Založení rodiny konzultovala s neuroložkou, společně upravily léčbu a Zuzaně se postupně narodily tři zdravé děti. „V prvním těhotenství jsem prodělala dva epileptické záchvaty. Podruhé jsem čekala dvojčata a záchvat mě potkal pouze jednou. Vše naštěstí proběhlo bez větších problémů. Spouštěčem byl vždy stres,“ popisuje Zuzana. Ze statistik vyplývá, že většina žen s epilepsií zažije v těhotenství stejný, nebo dokonce menší počet záchvatů v porovnání s obdobím před otěhotněním. „Pravděpodobnost, že by žena prodělala epileptický záchvat přímo při porodu, je velmi nízká. Pokud navíc neměla záchvat v posledním roce, tak má 90% šanci, že se jí v těhotenství zcela vyhne,“ doplňuje MUDr. Zárubová. Specialisté se shodují, že při epilepsii v těhotenství záleží na tom, jakým typem nemoci žena trpí a jak se u ní projevuje. Zatímco některé druhy záchvatů nepředstavují riziko, jiné mohou být pro ženu i dítě nebezpečné.

MUDr. Zárubová upozorňuje na to, že mnoho žen s epilepsií stále nemá ohledně svého reprodukčního zdraví dostatek informací. „Je důležité, aby pacientky nikdo nestrašil, ale zároveň jim nic netajil, a ony věděly a uměly se samy dobře rozhodnout, zda dítě chtějí a kdy,“ vysvětluje neuroložka.

Informace o epilepsii u žen, o plánování rodičovství nebo vhodné antikoncepci najdou ženy na platformě www.zenyaepilepsie.org. „V klidu si mohou vše prostudovat a následně se poradit se svým neurologem. Dívky a ženy s epilepsií často bojují s nízkým sebevědomím a mohou mít pocit, že si nezaslouží lásku ani mateřství. Tato stigmata je třeba bořit už v dětství,“ dodává MUDr. Zárubová. Právě to je také cílem výtvarné soutěže Líbí se ti, mami?, která ukazuje, že jsou děti s epilepsií stejně šikovné jako jejich vrstevníci. „Motiv letošního 11. ročníku je oblíbená hračka. Děti mohou nakreslit cokoli, s čím si rády hrají. Ať už je to panenka, míč, nebo třeba oblíbená postavička z počítačové hry,“ říká za organizátory Monika Bártová ze společnosti UCB, která soutěž pod záštitou spolku EpiStop pořádá.

zpět
-3858 Ilustrační fotografie. Zdroj: iStock