Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19 – Neurolog

Bolesti hlavy u čtvrtiny pacientů s COVID-19

20. 10. 2020 - redakce Medical Tribune

Dr. Garcia-Azorinze španělského Valladolidu s kolegy zkoumal od začátku letošního roku bolesti hlavy související s COVID-19. Své poznatky přednesl na říjnovém Migraine Trust Virtual Symposiu. Zjistil například, že bolest hlavy může být nezávislým prediktorem nižšího rizika mortality u hospitalizovaných pacientů s COVID-19. Na kongresu také představil studii, která bude teprve publikovaná – sledoval se v ní fenotyp bolesti hlavy u pacientů s COVID-19, ambulantních i hospitalizovaných. Tato bolest byla v dotazníku popsána jako tlaková bolest vysoké intenzity, lokalizovaná frontálně a bilaterálně. Bolest se také objevila časně a vrcholu intenzity dosáhla sedmý den od začátku příznaků. Z téměř 2200 pacientů mělo bolest hlavy 23 %. Do analýzy fenotypu bolesti hlavy bylo nakonec zařazeno 458 pacientů.


K VĚCI

  • Medián věku sledovaných pacientů s covid-19 byl 51 let, 72 % tvořily ženy a 49 % mělo bolest hlavy v anamnéze (18 % migréna, ostatní pak tenzní bolesti hlavy).
  • Bolest hlavy byla prvním příznakem covid-19 u 28 % pacientů, 15 % ji popsalo jako jejich zatím nejhorší bolest hlavy, medián trvání bolesti byl 7 dnů.
  • U 13 % osob bolest perzistovala ještě měsíc po diagnóze covid-19.
  • Nejčastěji byla bolest tlaková, ale také bodavá nebo pulzující. Třetina osob měla také fotofobii, fonofobii a zhoršení bolesti při pohybu hlavy.

Zdroj: https://mtis2020.org/

zpět