Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

PROČ JE SPÁNEK DOBRÝ PRO TEPNY?

- red (27. 2. 2020)

Spánek je nedílnou součástí života a jeho nedostatek bývá spojován s dlouhodobými zdravotními riziky, jako jsou obezita, diabetes 2. typu, deprese a srdeční onemocnění. O buněčných a molekulárních mechanismech, jimiž spánek udržuje kardiovaskulární zdraví, však víme stále málo. Na základě experimentální studie u myší, které byly vystaveny fragmentaci spánku, vědci z Massachusetts General Hospital v Bostonu zjistili, že při nedostatku spánku se v krvi myší zvýšilo množství cirkulujících zánětlivých buněk a snížila produkce hypokretinu v mozku, což mělo za následek akceleraci aterosklerózy. Naopak u myší se suplementací hypokretinu se počet cirkulujících monocytů snížil a rozsah aterosklerotických lézí se zmenšil.

Mc Alpine CS, Kiss MG, Rattik S, et al. Sleep modulates haematopoiesis and protects against atherosclerosis. Nature 2019;566:383–387.

zpět