Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Komentář: Proč nepodáváme ezetimib?

- Otto Herber (10. 5. 2021)

Mýty a omyly o ezetimibu existují a v textu je dostatek argumentů na jejich vyvrácení. Co je hlavním problémem, že se molekula ezetimibimu dosud „nezabydlela“ v rutinní praxi praktických lékařů? Na prvním místě spatřuji jako důvod dlouhé administrativní průtahy s uvolněním preskripce v minulosti. Kombinační léčba statin+ezetimib byla u nás uvedena v Doporučených postupech pro praktické lékaře již v roce 2004! Od té doby jsme o ní jen slyšeli a marně se dovolávali kompetence k preskripci, přestože v okolních státech praktici tuto možnost měli. Je nepochopitelné, že žádost o odstranění preskripčního omezení ležela na SÚKL několik let! Průlom nastal teprve nedávno a ezetimib může na základě uvolnění předepisovat praktik od září 2019. Nejsou to tedy ani dva roky, a není se proto čemu divit, že nedošlo k jeho plnému využití. Uvolnění je totiž doprovázeno dalšími omezeními. Pokud bychom skutečně měli dostát pravidlům preskripce při nedostatečné účinnosti nebo nesnášenlivosti předchozí hypolipidemické terapie a pokud bychom měli využít postupné záměny dávek jiných molekul statinů, tak je to záležitost na několik měsíců. Navíc, bohužel, covidová epocha od jara 2020 nepřispívá k dostatečné monitoraci. Takže chápu, proč se kolegové praktici nepouštějí do záměn terapie. Vlastně jsme na nové podmínky měli pouze půl roku!

Absurdní situace týkající se preskripce ezetimibu v primární linii však neskončila zmíněným datem uvolnění v roce 2019. Stále platilo, že všeobecný praktický lékař nesměl předepsat kombinovanou tabletu statin+ezetimib. Pro podtržení této neskutečné byrokracie upřesňuji, že praktik mohl předepsat balení statinu a současně balení ezetimibu, nikoli kombinovaný přípravek! Tato situace není mýtus, to je fakt!

Naštěstí výše popsaná situace už od 1. 2. 2021 neplatí. Dočkali jsme se uvolnění i kombinované tablety statin+ezetimib! Pro informaci o léčebných možnostech uvádíme přehled kombinovaných přípravků na našem trhu ve formě tabulky viz níže. Tabulka je převzata z doporučeného postupu Novelizace léčby dyslipidemií 2021 SVL ČLS JEP. Bohužel, přes veškeré úsilí dosud stejně nebyly uvolněny všechny kombinace! Bíle označené přípravky může všeobecný praktický lékař od 1. 2. 2021 předepisovat s úhradou od zdravotních pojišťoven. Barevně jsou zvýrazněny přípravky, u kterých preskripční omezení dosud nebylo odstraněno. Růžově zabarvené přípravky mají omezení na odbornost, které je stanoveno v preskripčním omezení, a světle modře je omezení na odbornost stanovenou v indikačním omezení. Takto označené přípravky zatím praktičtí lékaři nesmějí na pojišťovnu předepisovat.

S argumentem, že současná epidemická situace povede ke kumulaci, resp. progresi reálných rizikových faktorů ASKVO, souhlasím. V ambulancích zcela jistě můžeme očekávat daleko větší počet rizikových pacientů než v době předcovidové.

V závěru komentovaného článku autor nabádá ke komplexnímu terapeutickému přístupu. To je jistě přání nás všech. Kombinační terapie je účelná v řadě situací. Ať se jedná o léčbu lipidového spektra, arteriální hypertenze nebo např. bolesti. Je účinná a pacienti ji vnímají velmi dobře.

Změny preskripce přišly v nevhodnou dobu. Jsem si ale jist, že se kombinace statin+ezetimib postupně „zabydlí“ v portfoliu praktického lékaře.

Kliknutím na tabulku ji zobrazíte v PDF ke stažení

zpět