Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Snížená pracovní schopnost u dospělých s vrozenou srdeční vadou

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Tato společná práce londýnských a mnichovských pracovišť se zabývala tím, jak omezuje vrozená srdeční vada tělesnou kapacitu u dospělých pacientů. Bylo do ní zařazeno 2 286 osob vyhledaných v publikacích a 2 129 pacientů vyšetřených ve vlastních institucích. Celkem u 80 % všech dospělých s vrozenou srdeční vadou byla snížena maximální spotřeba kyslíku (peak VO 2). Největší snížení bylo zaznamenáno u pacientů s Eisenmengerovým syndromem. V naší republice takových pacientů máme vzhledem k zavčas provedeným operacím defektů komorového septa a otevřené tepenné dučeje podstatně méně, než je tomu v ostatních evropských zemích. Obdobné snížení peak VO 2 bylo nalezeno rovněž u ostatních velmi složitých vrozených srdečních vad. Hodnota peak VO 2 byla v průměru významně snížena také u pacientů s jednou vrozenou srdeční vadou, jakou je Fallotova tetralogie, systémová pravá komora, Ebsteinova anomálie trikuspidální chlopně, pacienti po Fontanově paliativní operaci. Z tohoto velkého souboru bylo možno sestavit individuální data pro jednotlivé věkové skupiny a pohlavní rozdíly, která mohou posloužit k poradenství u těchto nemocných se srdeční vadou.

Kempny A , Dimopoulos K , Uebing A , et al. Reference values for exercise limitations among adults with conghenital heart disease. Relation to activities of daily life – single centre experience and review of published data. Eur Heart J 2012;33:1386–1396.

zpět