Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pijáci velkého množství kávy mají nižší mortalitu

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Káva je jednou z nejvíce konzumovaných potravin. V posledních dnech vyšla práce, která se opírá o studii velmi rozsáhlého souboru více než 400 000 osob, které byly sledovány po dobu 13 let. Tato práce se snaží odpovědět na otázku, jestli máme pít kávu, jaké množství nebo zda je lepší se kávě vyhýbat. Za kritérium si autoři vybrali mortalitu u osob, které odmítají pít kávu, a srovnali ji s mortalitou u pijáků různého množství kávy.

Výsledkem studie je vztah mezi množstvím vypité kávy a celkovou úmrtností a úmrtností na nejčastější příčiny smrti. Do pozorování byly zařazeny zdravé osoby. Pacienti, kteří měli na počátku studie karcinom, srdeční chorobu nebo byli po cévní mozkové příhodě byli ze souboru vyloučeni. V souboru bylo 229 119 mužů a 173 141 žen ve věku 50–71 let. Sledování proběhlo v letech 1995–2008. V této době zemřelo 33 731 mužů a 18 784 žen.

Po zhodnocení celého souboru bylo nalezeno vyšší riziko mortality u osob, které pily kávu, než u osob, které kávu nepily. Pijáci kávy však současně byli častými kuřáky. Po adjustaci na kuřáctví byla naopak mortalita u osob pijících kávu signifikantně nižší než u osob, které kávu vůbec nepily. Riziko úmrtí účastníků studie, kteří pili kávu, oproti osobám, které kávu odmítaly, je uvedeno v tabulce adjustované na kuřáctví.

Tabulka ukazuje postupné snižování celkové mortality u pijáků kávy, které je výraznější u žen. Toto snižování úmrtnosti bylo dosaženo i při konzumaci velkého množství kávy, tj. více než šesti šálků denně.

Kromě snížení celkové mortality bylo při pití většího množství kávy pozorováno snížení mortality i při analýze jednotlivých příčin úmrtí, např. u mortality z kardiovaskulárních příčin, respiračních onemocnění, cévních mozkových příhod, diabetes mellitus, infekčních onemocnění, ale k žádnému poklesu mortality nedošlo u úmrtí na karcinom.

Závěr: Z této rozsáhlé a pečlivé studie pod patronací National Institute of Health a National Cancer Institute jednoznačně vyplynulo, že pití kávy není příčinou zvýšené úmrtnosti, pokud osoba nekouří. Naopak i velmi frekventované pití kávy, v množství větším než 6 šálků denně, ale bez kouření cigaret, signifikantně snižuje nejen celkovou úmrtnost, ale také úmrtnost na hlavní příčiny úmrtnosti s výjimkou karcinomu. Ze studie však nelze usuzovat, jestli prokázaný vztah je kauzální. Než začneme ve velkém konzumovat kávu, měli bychom také vzít v úvahu, jaký máme krevní tlak a také pamatovat na to, že kofein je látka, která ovlivňuje činnost mozku a má ještě jiné účinky. Toto studie neřešila a omezila se pouze na mortalitu. Jestli to nemůže mít také jiný než příznivý účinek, tato práce neukazuje.

Freedman ND, Park Y, Abnet ChC, et al. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. N Engl J Med 2012;366:1891–1904.

zpět