Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Omega-3 mastné kyseliny se nemohou příznivě uplatnit v primární ani sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Dosud existovala značná nejednota v názorech, zda má podávání ?-3 mastných kyselin jako přídavek k potravě nějaký příznivý vliv na kardiovaskulární onemocnění. Názory odborníků se dodnes výrazně liší. Jedni vykazují úspěchy po konzumaci přídavku ?-3 mastných kyselin ke stravě, jiní tvrdí, že žádný význam nemá. Nedávno vyšla v JAMA publikace, která se snaží na rozsáhlém materiálu a s použitím současných statistických postupů otázku užitečnosti ?-3 mastných kyselin ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním vyřešit. Autoři vyhledali z různých databází do srpna 2012 celkem 3 635 citací a z nich 20 randomizovaných klinických studií, které se zabývaly vlivem přídavků ?-3 mastných kyselin na celkovou a kardiovaskulární mortalitu, na náhlou smrt, infarkt myokardu a cévní mozkovou příhodu. Výsledky: Z celkového počtu 68 680 pacientů, kteří dostávali přídavky ?-3 mastných kyselin, jich zemřelo 7 044. Ze srdečních příčin zemřelo 3 993 pacientů, u 1 150 bylo úmrtí náhlé. Celkem 1 837 osob mělo akutní infarkt myokardu a 1 490 cévní mozkovou příhodu. Mezi pacienty s přídavkem ?-3 mastných kyselin ke stravě a celkovou úmrtností nebyl nalezen žádný vztah (RR 0,96; 95% CI 0,91–1,02). Stejně nebyl nalezen žádný vztah mezi úmrtím ze srdečních příčin a obohacenou stravou ?-3 mastnými kyselinami (RR 0,91; 95% CI 0,85–0,98). Ani náhlá smrt nebyla významně nižší u osob, které konzumovaly stravu obohacenou ?-3 mastnými kyselinami (RR 0,87; 95% CI 0,75–1,01). Rovněž vztah k výskytu infarktu myokardu nebyl u pacientů s přídavky ?-3 mastných kyselin statisticky významně lepší (RR 0,89; 95% CI 0,76–1,04). Vliv stravy s přídavkem ?-3 mastných kyselin se příznivě neprojevil ani u cévní mozkové příhody (RR 1,05; 95% CI 0,93–1,18). Autoři uzavírají tuto rozsáhlou podrobnou studii konstatováním, že suplementace ?-3 mastnými kyselinami není provázena snížením celkové mortality ani kardiovaskulární mortality, ani náhlého úmrtí, infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Musíme si uvědomit, že metaanalytické studie mají také svoje chyby, takže se domnívám, že dlouhá sága o ?-3 mastných kyselinách není ještě uzavřena a čeká na dokonalé a spravedlivé vyřešení.

Rizos EC, N tzani EE , Bika E , et al. A ssociation between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events. A systematic review and meta-analysis. JAMA 2012;308:1024–1033.

zpět