Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Biodegradační stenty jsou bezpečné i pro koronární tepny

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Biodegradační stenty jsou vyrobeny z poly-l-mléčné kyseliny a dosud se používaly v Evropské unii a Turecku pouze při léčení periferních arterií. V dlouhodobé studii, která byla publikována 16. dubna v časopise Circulation, bylo prokázáno, že biodegradační stenty lze bezpečně použít také při stentování koronárních arterií, protože během tří let z koronárních arterií zcela zmizí. Studie byla provedena u 50 japonských pacientů, jimž bylo implantováno 84 biodegradačních stentů typu Igaki-Tamai. Po desetiletém sledování nebyl počet závažných komplikací po těchto stentech větší než po použití kovových stentů. Celkem šlo o jedno srdeční úmrtí a čtyři akutní infarkty myokardu, z nichž dva měly vztah k léčenému onemocnění a dva nebyly na léčbě infarktu závislé. Dva pacienti zemřeli na cévní mozkovou příhodu, dva na karcinom plic a dva další na pneumonii a chronickou obstrukční plicní nemoc. Přežívání během desetiletého sledování bez úmrtí bylo zaznamenáno u 87 % pacientů, bez úmrtí na srdeční příčinu v 98 % případů a bez nepříznivé srdeční příhody v 50 %. Pouze ve dvou případech došlo k trombóze stentu, z toho jednou byla způsobena kovovým stentem zavedeným v okolí.

Tento nález vyvolal oprávněnou pozornost. Někteří komentátoři se domnívají, že nové biodegradační stenty jsou významným obohacením tohoto instrumentária. Zdá se, že už z této studie lze říci, že jsou bezpečné. Otázkou je, jak dlouho vydrží funkční, jestli se ani po delší době nebudou ucpávat. Biodegradační stenty, k jejichž konstrukci byl použit obilný škrob, nezanechají v arterii žádné zbytky, zatímco kovové stenty mohou být po delší době příčinou ucpání arterie. Někteří komentátoři se však domnívají, že tyto stenty nenahradí lékové stenty (drug-eluting stent). Na závěr autoři konstatují, že přes malou nerandomizovanou kohortu v této studii je bezpečné použití biodegradačních stentů krokem vpřed, protože omezí počet sraženin na koronárním stentu.

Nishio S , et al. Long-term (>10 years) clinical outcomes of first-in-man biodegradable poly-l-lactic acid coronary stents: Igaki-Tamai Stents. Circulation 2012;125:2343–2353.

zpět