Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Vědci podporují nařízení omezit pití sladkých nápojů

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Obezita je největším zdravotním problémem 21. století. Postihuje nejen dospělé, ale začíná již u dětí a dopívajících. Jednoznačně bylo prokázáno, že ke zvyšování tělesné hmotnosti výrazně přispívá pití sladkých nápojů. Předpokládá se, že v USA se podílí pití slazených nápojů na celkové dodávce kalorií 15 %. Na rozdíl od cukrů obsažených v jiných potravinách nemají cukry v limonádách žádnou výživnou hodnotu. Navíc většinou podporují konzumaci slaných potravin a potravin z fast foodů. Pití slazených nápojů je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku diabetu 2. stupně, hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění. V časopise NEJM byla uveřejněna série článků, které ukazují na význam slazených nápojů pro vznik obezity. V první z nich Qi a spol. jednoznačně ukazují, jak pití sladkých nápojů napomáhá vzniku obezity u dětí, adolescentů i dospělých. Navíc z této práce vyplynulo, že osoby s geneticky podmíněnou obezitou jsou náchylnější ke zvyšování tělesné hmotnosti po pití sladkých nápojů než osoby geneticky nezatížené. De Ruyter se spolupracovníky a Ebbeling jednoznačně prokázali, že pití sladkých nápojů má nepříznivý vliv na tělesnou hmotnost a výměna sladkých nápojů za nápoje bez cukru hmotnost snižuje. Není tedy žádných pochyb o škodlivém vlivu pití sladkých nápojů ani o příznivém vlivu výměny sladkého za nesladké pití. K účinné prevenci obezity samozřejmě patří kromě vynechání sladkých nápojů také zvýšení tělesného pohybu. V poslední době začaly výrazně podporovat rozhodnutí starosty New Yorku další významné instituce, jako jsou Institute of Medicine, American Heart Association, Obesity Society a zejména spousta soukromých občanských organizací.

Caprio S . Calories from soft drinks – do they matter? NE JM 2012;367:1462-1463. Qi Q, Chu A Y, K ang JH, et al. S ugar-sweetened beverages and genetic risk of obesity. NE JM 2012;367:1387–1396. de Ruyter JC, O lthof MR , S eidell JC, et al. A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. NE JM 2012;367:1397–1406. Ebbeling CE, Feldman HA, Chomitz VR , et al. A randomized trial of sugar-sweetened beverages and adolescent body weight. NEJM 2012;367:1407–1416.

zpět