Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Kouření, obezita, hypertenze a diabetes mellitus způsobují scvrkávání mozku

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

Výsledky studie, která byla zveřejněna v časopisu American Academy of Neurology v srpnu 2011, šokovaly novináře. Autoři vybrali do studie 1 352 osob v průměrném věku 54 let bez známek demence. Byli to potomci osob ze slavné Framinghamské studie. U každého z nich pak ve věku 61 až 67 let provedli MR mozku a vyšetřili kognitivní testy. První vyšetření MR bylo provedeno v průměru sedm let po úvodním celkovém vyšetření se zjištěním tělesné hmotnosti, krevního tlaku, hodnoty cholesterolu a přítomnosti diabetes mellitus.

MR mozku odhalilo, že u pacientů se zvýšeným krevním tlakem došlo častěji než u osob s normálním krevním tlakem ke změnám bílé hmoty mozkové nebo se u nich vyskytly malé okrsky poškození cév. Jakmile tito pacienti dosáhli vyššího věku, bylo zřejmé, že jejich schopnosti plánovat a rozhodovat se jsou horší než u účastníků s normálním krevním tlakem. Na základě MR vyšetření bylo rovněž zjištěno, že pacienti, u nichž byl v mladém věku zjištěn diabetes mellitus, ztráceli s věkem rychleji mozkový objem, zejména v oblasti hyppocampu, než osoby bez diabetu. Objem mozku se rovněž rychleji zmenšoval u kuřáků v porovnání s nekuřáky. Také změny v bílé mozkové hmotě byly u kuřáků rychlejší než u nekuřáků. U obézních ve středním věku se rychleji vyvinula neschopnost plánovat a rozhodovat se než u osob s normálním BMI.

Autoři uzavírají studii konstatováním, že kouření, hypertenze, tloušťka a diabetes mellitus v mladším věku vedou ke zvýšení rizika demence v pozdějším věku. Úspěšné léčení těchto rizikových faktorů u mladých osob by mělo příznivě ovlivnit vývoj demence ve stáří.

Debette S, Seshadri S, Beiser A, et al. Midlife vascular factor exposure accelerates structural brain aging and cognitive decline. Neurology 2011;77:461–468.


zpět