Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pracovní stres přispívá k rozvoji diabetu 2. typu

- Milan Šamánek (12. 12. 2013)

K tomuto závěru dochází studie z Karolinska Institutet ve Stockholmu. Celkem se opírá o vyšetření 3 205 žen a 2 227 mužů ve věku 35–56 let, kteří měli při vyšetření ve stockholmském programu prevence diabetu normální toleranci glukózy. Ženy byly sledovány 8 let a muži 10 let. U 255 mužů vznikl v období sledování prediabetes a u 111 diabetes mellitus. U žen se vyvinul prediabetes u 181 z nich a diabetes mellitus u 60 při sledování, které bylo o dva roky kratší. Všem mužům a ženám byl zaslán dotazník zaměřený na náročnost práce. Analýzou dotazníků bylo zjištěno, že osoby zařazené do skupiny s nejvyšším pracovním zatížením a s nejnižší rozhodovací možností (čítající jednu třetinu všech osob) měly zvýšené riziko vzniku diabetu (OR 1,6), a to bez ohledu na vzdělání, psychický stav, rodinnou anamnézu diabetu, BMI , fyzickou aktivitu, kouření nebo manželství. Při vysokých pracovních nárocích, ale současně s vysokou rozhodovací možností velmi významně kleslo riziko vzniku diabetu (OR 0,5). Zvláště citlivé jsou ženy. Ženy s nízkou možností rozhodovat o způsobu provedení práce měly více než dvakrát vyšší riziko vzniku diabetu (OR 2,4) než ženy s velkou možností uplatnit v práci své rozhodovací schopnosti. Toto riziko ještě výrazně stoupalo u žen, které měly při malém stupni možnosti rozhodování ještě vysoké pracovní zatížení. Po adjustaci na různé okolnosti, které by mohly riziko ovlivnit, bylo OR 4,2. Riziko vzniku diabetu zvyšovala u žen také práce na směny, ale to po adjustaci vymizelo. Nebyl zjištěn žádný rozdíl v riziku vzniku diabetu u osob pracujících přes čas, a to ani u mužů, ani u žen. U mužů vysoká pracovní náročnost a současně vysoká rozhodovací možnost snižovala riziko diabetu o 60 % (RR 0,4) proti mužům s nenáročnou prací. Samotné vysoké pracovní nároky snižovaly riziko diabetu rovněž výrazně, až o polovinu, ve srovnání s muži, kteří vykonávali nenáročnou práci. Nepodařilo se prokázat žádný faktor v práci, který by ovlivnil rychlý vznik diabetu. V diskusi se uvažovalo o tom, že u žen může k riziku vzniku diabetu přispívat to, že kromě své profese jsou pak ještě zaměstnány prací v domácnosti a mají málo času k obnovení sil. Diskuse dále upozornila na to, že podobná situace je také při vzniku ischemické choroby srdeční, u níž se riziko rovněž zvyšuje při náročném zaměstnání s malou rozhodovací schopností. Sami autoři studie uvádějí, že schopnost rozhodovat o své činnosti, radost z práce a svoboda při činnosti obecně podporuje zdraví. Biologické mechanismy vlivu pracovního stresu nejsou jasné. Stres z práce může aktivovat sympatický nervový systém a způsobit nadměrnou produkci kortisolu, ale může také ovlivnit stravovací návyky i pohybový režim.

Závěr: Lékaři si musejí uvědomit, že náročnost práce a schopnost vlastního rozhodování jsou důležitými faktory při vzniku diabetu 2. typu, zvláště u žen.

Eriksson AK , et al. Work stress, sense of coherence, and risk of type 2 diabetes in a prospective study of middle-aged S wedish men and women. D iabetes Care 2013;36:2683–2689.

zpět