Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Udělení prestižní ceny Světové zdravotnické organizace České kardiologické společnosti

- Jaromír Hradec (24. 10. 2014)

 

České kardiologické společnosti Na návrh tehdejšího ministra zdravotnictví České republiky MUDr. Martina Holcáta, MBA, na začátku roku 2014 rozhodl výkonný výbor Světové zdravotnické organizace (SZO) na svém 134. zasedání, že udělí Cenu za přínos veřejnému zdraví pro rok 2014 (Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health) České kardiologické společnosti (ČKS) za její celosvětový přínos ke změně organizace péče a změně léčby akutního infarktu myokardu (AIM). Cena je pojmenována po 6. generálním tajemníkovi SZO (2003–2006), jihokorejském lékaři dr. Lee Jong-wook, který zemřel v Ženevě v roce 2006 v době výkonu své funkce.

Jménem ČKS převzal cenu její vědecký sekretář prof. MUDr. Jaromír Hradec, CSc., FESC, dne 22. května 2014 při slavnostním ceremoniálu v průběhu 67. valného shromáždění SZO v Paláci národů v Ženevě (obr. 1).

V děkovacím projevu připomněl účastníkům Valného shromáždění, že ČKS je druhou nejstarší kardiologickou společnosti v Evropě (byla založena v roce 1929, jen dva roky po Německé kardiologické společnosti) a třetí nejstarší kardiologickou společností na světě (první byla American Heart Association, založená v roce 1924). Česká kardiologická společnost byla také organizátorkou úplně prvního mezinárodního kardiologického kongresu, který se konal v Praze v roce 1933. Informoval účastníky také o tom, že ČKS byla pionýrkou v prosazování revolučních celosvětových změn v léčbě AIM. Koncem devadesátých let minulého století podpořila a odborně zaštítila klinické studie PRAGUE 1 a 2, které v celkem 51 českých nemocnicích porovnaly úplně novou strategii léčby AIM – okamžitý transport nemocného s AIM do terciárního centra k primární koronární intervenci (PCI) – se standardní léčbou v té době – farmakologickou trombolýzou v nejbližší lokální nemocnici. Navrhovaná nová léčebná strategie byla původně kritizována kvůli obavám z nepřijatelného rizika komplikaci během transportu nemocného s AIM. Nicméně výsledky studií PRAGUE zcela jednoznačně prokázaly, že nová strategie je nejenom významně účinnější, ale dokonce i bezpečnější (méně krvácivých komplikací) než dosud používaný postup. V roce 2002 ČKS publikovala vůbec první oficiální doporučené postupy na světě, které doporučovaly primární PCI jako léčbu AIM první volby. Evropská guidelines s podobným doporučením byla publikována o rok později a americká dokonce o dva roky později. Od té doby byla primární PCI celosvětově akceptována jako nejúčinnější způsob léčby AIM. Výsledkem nové léčebné strategie byl pokles nemocniční úmrtnosti na AIM z 15–16 % na současných 6–7 %.

Českým sdělovacím prostředkům pak vrcholní představitelé ČKS cenu představili a seznámili je s důvody, které vedly k jejímu udělení, na tiskové konferenci dne 30. května 2014 (obr. 2).

zpět