Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Větší spotřeba bílkovin snižuje riziko iktu

- Milan Šamánek (24. 10. 2014)

V červnu 2014 se v časopisu Neurology objevil článek, který tvrdí, že větší spotřeba bílkovin snižuje riziko iktu. Je to metaanalýza sedmi prospektivních kohortových studií vyhledaných v PubMed a Embase s celkovým počtem přibližně 250 000 osob, která sledovala vztah mezi spotřebou proteinů a výskytem cévní mozkové příhody. Během 14letého sledování měli účastníci studie, kteří konzumovali nejvyšší dávky bílkovin, o 20 % nižší riziko iktu než osoby, které konzumovaly nejnižší dávky bílkovin (RR 0,80; 95% CI 0,66–0,99). Každé zvýšení dodávky bílkovin o 20 g denně snižovalo riziko iktu o 26 %. Stratifikace typů bílkovin prokázala, že živočišné bílkoviny jsou lepší než rostlinné o 29 % (0,71; 95 % CI 0,50–0,99). Ve třech vzorcích byly jako živočišné bílkoviny konzumovány pouze ryby. Vynechání kterékoli ze sedmi studií z analýzy nezměnilo celkový výsledek. Analýza konzumace bílkovin, zejména živočišných, prokázala, že jejich větší spotřeba snižuje riziko iktu.

Zhang Z, Xu G, Yang F, et al. Quantitative analysis of dietary protein intake and stroke risk Neurology 2014: červen. doi: 10.1212/WNL.5510551

zpět