Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Kolik ovoce a zeleniny je zdraví prospěšné

- Milan Šamánek (23. 10. 2014)

Je všeobecně známo, že konzumace zeleniny a ovoce je zdraví prospěšná. Není však jasné, jak velké množství ovoce nebo zeleniny musíme konzumovat, aby se snížilo riziko celkové mortality na kardiovaskulární choroby a onkologická onemocnění. Autoři vyhledali z Medline a Embase údaje z 16 prospektivních studií, provedených od roku 1950 do 30. července 2013. Jedna porce obsahovala přibližně 80 g ovoce nebo zeleniny. Každé zvýšení počtu porcí ovoce a zeleniny konzumovaných za den snižovalo o 5 % riziko celkové úmrtnosti. Při srovnání osob, které konzumovaly denně pět porcí ovoce nebo zeleniny, s osobami, které vůbec nekonzumovaly zeleninu nebo ovoce, klesl hazard ratio pro celkovou úmrtnost u konzumentů zeleniny a ovoce o 26 %. Kardiovaskulární mortalita se snížila o 4 %, ale na úmrtnosti na onkologická onemocnění se to neprojevilo. Žádný pokles rizika se již nedostavoval při zvýšení počtu porcí nad pět na den. Optimální přínos byl při konzumaci dvou porcí ovoce a tří porcí zeleniny za den. Pět porcí zeleniny nebo ovoce denně je optimální množství, které snižuje celkovou mortalitu a úmrtnost na kardiovaskulární příčinu, ale neovlivňuje úmrtnost na onkologická onemocnění.

Wang X, Ouyang Y, Liu J, et al. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2014;349:g4490

zpět