Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Přišla doba 3D tisku biologického materiálu?

- Milan Šamánek (12. 6. 2014)

V poslední době se množí zprávy o možnosti 3D tiskáren „vyrábět“ biologický materiál. Zaujala mne studie Brandona Griggse, která se věnuje možnostem „vytisknout“ lidské orgány. Je v ní uvedeno, že 3D tiskárny jsou schopné již v současné době vytisknout malé částečky orgánové tkáně a že není daleko doba, kdy budou schopny reprodukovat vyžadovaný vaskulární systém i celý lidský orgán. Již řadu let se vědci snaží reprodukovat lidské buňky a vytvořit kromě cév například močovody, kůži a další. Bioprinting probíhá následovně. Vědci shromáždí lidské buňky z biopsií a zárodečných buněk a nechají je rozmnožit v Petriho miskách. Tímto materiálem, něco jako „biologickým inkoustem“, se naplní 3D tiskárna, která je „naprogramována“, aby „vytiskla“ různé typy buněk spolu s dalšími materiály jako precizní trojrozměrný výrobek.

V loňském roce se již podařilo použít materiál z vlastních buněk a vytvořit novou tracheu u dvouletého dítěte, které se narodilo bez trachey. Přestože doba, kdy se naplní očekávání, že se budou tisknout kompletní lidské orgány jako na běžícím páse, je zatím vzdálená, velmi rychle se blíží. I když se vytisknout lidskou ledvinu nebo játra zdá nepochopitelné, vědci uvažují o této možnosti jako o zcela reálné. V USA již existuje firma, která vyrábí modely ledvin, kostí, chrupavek, svalů a cév, ale miniaturních rozměrů. Tyto modely přežívají okolo 40 dní. Vytištěné orgány by měly v prvé řadě být použity k testování léků, ale jejich hlavní využití by mělo být při transplantaci.

Objevila se nová velká naděje pro medicínu, se kterou se vynoří celá spousta problémů, například etických, ale také finančních.

Griggs B. The next frontier in 3-D printing: Human organs. Medical News April 3, 2014.

zpět