Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Velká studie objevila detaily o významu hypertenze pro kardiovaskulární zdraví

- Milan Šamánek (12. 6. 2014)

V Lancetu vychází analýza dat získaných od 1 25 000 000 (!) osob, starších 30 let, u kterých nebyla na počátku sledování zjištěna žádná kardiovaskulární porucha, ale pětina byla léčena antihypertenzivy. Sledování trvalo déle než pět let a bylo při něm zaznamenáno 83 098 kardiovaskulárních chorob. Ukázalo, jak se systolický, diastolický a pulsní tlak liší v kardiovaskulárním postižení v průběhu života. Zvýšený systolický krevní tlak ovlivňoval krvácení do mozku s hazard ratio 1,44 (95% CI 1,32–1,46), subarachnoidální krvácení s hazard ratio 1,43 (95% CI 1,25–1,63) a stabilní anginu pectoris s hazard ratio 1,41 (95% CI 1,36–1,46), ale byl jen málo významně sdružen s výskytem aneurysmatu břišní aorty (1,08; 95% CI 1,00–1,17). Zvýšený systolický, ve srovnání se zvýšeným diastolickým krevním tlakem, byl významnější pro vznik anginy pectoris, infarktu myokardu a onemocnění periferních cév. Zvýšený diastolický krevní tlak byl však významným prediktorem vývoje aneurysmatu břišní aorty. Zvýšený pulsní tlak, což je hodnota systolického minus diastolického tlaku, měl inverzní korelaci s aneurysmatem břišní aorty, ale byl významným prediktorem onemocnění periferních cév.

Na rozdíl od některých dřívějších studií tato velká studie neukázala, že by existovalo pravidlo „J-křivky“ ve vztahu mezi krevním tlakem a úmrtností, to znamená, že osoby s nízkým krevním tlakem neměly vyšší úmrtnost. Naopak prokázala, že lidé s nízkým krevním tlakem 90–114 mm Hg v systole a 60–74 mm Hg v diastole měli riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění nejnižší. Hypertonici se systolickým krevním tlakem ? 140 mm Hg včetně osob, které měly antihypertenzní medikaci, měli ve 30 letech 63,3% riziko, že v celém životě onemocní kardiovaskulární chorobou. U osob s normálním krevním tlakem bylo toto riziko nižší (46,1 %).

Studie jednoznačně prokazuje, že je potřeba změnit názor na to, že zvýšený krevní tlak je spojen s větším výskytem jakéhokoliv kardiovaskulárního rizika a v průběhu celého lidského věku a také že zvýšený systolický a diastolický tlak způsobují stejná kardiovaskulární onemocnění. Přesto se potvrdilo, že hypertenze zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění a že neplatí, že by bylo vyšší riziko u osob s nízkým krevním tlakem.

Rapsomaniki E, Timmis A, George J, et al. Blood pressure and incidence of twelve cardiovascular diseases: lifetime risks, healthy life-years lost, and age-specific associations in 1.25 million people. Lancet 2014;383:1899–1911.

zpět