Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Tělesně zdatní mladí muži mají o 30–40 let později méně infarktů myokardu

- Milan Šamánek (21. 3. 2014)

Skupina výzkumníků z univerzity v Umea změřila u 743 498 mužů ve věku 18 let na bicyklovém ergometru maximální aerobní zdatnost. V době sledování, tj. v průměru 34 let (5–41 let), mělo 7 575 osob akutní infarkt myokardu (IM ). Autoři zjistili, že aerobně zdatnější mladí muži měli po 30–40 letech méně IM než málo zdatní muži. Vzestup zdatnosti o 15 % vedl k poklesu rizika IM o 18 %. Regulérní trénink u mládeže byl provázen v pozdějším věku redukcí rizika IM o 35 %. Tělesná zdatnost však nekompenzovala plně nadváhu a obezitu, měřené podle BMI. Stoupající tělesná hmotnost byla provázena v pozdějším věku častějším výskytem IM. U nejvíce zdatných, ale obézních osob bylo riziko IM ve srovnání s málo aerobně zdatnými, ale hubenými osobami zřetelně vyšší. Z této studie nelze uzavřít, že samotná tělesná zdatnost mladých mužů je příčinou sníženého výskytu IM v pozdějším životě. Je to proto, že tento vztah je příliš komplikovaný. Např. je důležitější nemít nadváhu nebo nebýt obézní, než pouze být tělesně zdatný. Další faktory, jako genetická schopnost odolávat IM, nebo genetická predispozice, která umožňuje dosahovat vyšších hodnot testu aerobní zátěže, nebyly v této studii vůbec analyzovány. Ve Švédsku např. u dvojčat prokázali, že rozdíly v aerobní zdatnosti jsou v 78 % určovány genetickými vlivy. Závěrem autoři uvádějí, že nejlepší je být štíhlý a zdatný, ale větší význam má tělesná hmotnost než tělesná zdatnost. Musíme ale říci, že toto konstatování nikoho nepřekvapuje.

Högström G , Nordström A , Nordström P. High aerobic fitness in late adolescence is associated with a reduced risk of myocardial infarction later in life: a nationwide cohort study in men. Eur Heart J 2014 Jan 7. doi:10.1093/eurheartj/eht527.

zpět