Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Budou naši lékaři pátrat po abundantním pití alkoholu lépe než v USA?

- Milan Šamánek (21. 3. 2014)

Ve Spojených státech amerických přinesl v lednu tohoto roku časopis Morbidity and Mortality Weekly Report závěrečnou zprávu Behavioral Risk Factor Surveillance System, která konstatuje, že v roce 2011 byla pouze 15,7 % z celkového počtu 166 753 pacientů starších 18 let, neboli jednomu ze šesti, při vyšetření u lékaře položena otázka o konzumaci alkoholu. U žen to bylo ještě méně často než u mužů (12,5 % ve srovnání s 19 %). Zarážející skutečností je, že se lékaři tázali na konzumaci alkoholu pouze 17,3 % těhotných. Ze současných konzumentů alkoholu se lékař zeptal na pití alkoholu pouze 17,4 % z nich. U pacientů, o nichž bylo známo, že pili velké množství alkoholu v krátké době (binge drinking), se lékaři ptali na alkohol pouze čtvrtiny z nich. Přitom U. S. Preventive Service Task Force od roku 2004 doporučuje všeobecný screening konzumace alkoholu při vyšetření u lékaře. Ze 44 amerických států zastoupených ve studii se nejméně často lékaři zajímali o konzumaci alkoholu ve státě Kansas (8,7 %) a nejčastěji v District of Columbia (25,5 %). Tyto smutné zkušenosti z USA vedou k zamyšlení, jak tomu je u nás. Vždyť jsme také vyhlásili všeobecný protialkoholový screening. Obávám se, že výsledek se bude značně podobat tomu ze Spojených států amerických.

 

McKnight-Eily LR, Liu Y, Brewer RD, et al. Behavioral Risk Factor Surveillance System Survey. Morbidity and mortality weekly report. MM WR Early R elease 2014 63;16–22.

zpět