Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Intenzivní snižování krevního tlaku a lipidů nezachrání diabetiky před úbytkem kognitivních schopností

- Milan Šamánek (21. 3. 2014)

Víme, že pacienti s diabetes mellitus 2. typu mají zvýšené riziko úbytku mozkových funkcí. Dosud se nevědělo, jestli nedokáže intenzivní léčba vysokého krevního tlaku (TK) nebo zvýšené hladiny lipidů tuto situaci zvrátit. Touto problematikou se zabývá studie zveřejněná v JAMA Intern Med autorů projektu ACCORD zaměřeného na uchování paměti (MIND). Ve své studii rozdělili okolo 3 000 špatně léčených diabetiků průměrného věku 62 let, kteří neměli žádné známky poruchy kognitivní funkce, do dvou skupin. V první skupině byly osoby se zvýšeným TK. Rozdělili je na podskupinu s intenzivně udržovaným nízkým TK (< 120 mm Hg) a na podskupinu, která měla TK vyšší (< 140 mm Hg). Ve druhé skupině byly osoby s koncentrací LDL cholesterolu udržovanou pomocí léčby simvastatinem na hodnotě < 2,5 mmol/l. Byly rovněž rozděleny na dvě podskupiny – v jedné byl k simvastatinu přidán fenofibrát a druhá dostala pouze placebo.

Kognitivní schopnosti byly změřeny za 20 a 40 měsíců. Výsledkem bylo, že za 40 měsíců u všech sledovaných pokleslo kognitivní skóre, avšak u všech skupin úplně stejně.

Autoři uzavírají své výsledky konstatováním, že intenzivní léčba hypertenze a zvýšeného cholesterolu se neprojevila zpomalením úbytku kognitivních schopností u starších osob s diabetem 2. typu.

Williamson JD, Launer L J, Bryan RN , et al., for the Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD) Memory in Diabetes (MIND ) Investigators. Cognitive function and brain structure in persons with type 2 diabetes mellitus after intensive lowering of blood pressure and lipid levels. A randomized clinical trial. JAMA Intern Med. Published online February 03, 2014.

zpět