Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Zvýšený krevní tlak u mladých osob zvýší ukládání kalcia v koronárních arteriích

- Milan Šamánek (21. 3. 2014)

Je známo, že jednorázově naměřený vysoký krevní tlak je spojen s aterosklerózou a zvýšeným rizikem koronárního postižení. Tato práce chce zjistit, jak se uplatňuje opakovaně naměřený vyšší krevní tlak (TK) na ukládání kalcia v koronárních arteriích. Do studie bylo zařazeno 4 681 dospělých ve věku 18–30 let, u nichž byl za 2, 5, 7, 10, 15, 20 a 25 let v průběhu života měřen opakovaně TK. Za 25 let jim pak bylo magnetickou rezonancí změřeno kalciové skóre v koronárních arteriích.

Bylo zjištěno, že osoby, které měly zvýšený TK, měly také zvýšené kalciové skóre v koronárních tepnách (skóre ? 100) a čtyřikrát zvýšené riziko aterosklerózy proti osobám s normálním TK v průběhu života. Přitom pacienti neměli extrémně zvýšený TK, ale patřili pouze do kategorie prehypertenze s TK 120–139/80–89 mm Hg.

Autoři uzavírají svoji studii konstatováním, že zvýšený TK zjištěný opakovaným měřením po dlouhou dobu ukázal u mladých osob zvýšené ukládání kalcia v koronárních arteriích a také zvýšené riziko aterosklerózy.

Allen N B, S iddique J, Wilkins JT, et al. Blood pressure trajectories in early adulthood and subclinical atherosclerosis in middle age JAMA 2014;311:490-497.

zpět