Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Hypertonici, kteří liknavě berou léky, mají často cévní mozkovou příhodu

- Milan Šamánek (21. 3. 2014)

V obrovské finské studii, do níž bylo díky dokonalému registru zahrnuto 73 527 pacientů ve věku 30 let a starších se zvýšeným krevním tlakem, se ukázalo, jaký význam mělo poctivé užívání léků proti hypertenzi na výskyt iktu. Z těchto 73 527 pacientů s hypertenzí jich od 1. ledna 1995 do konce prosince 2007 celkem 2 144 zemřelo na iktus a 24 560 z nich bylo přijato do nemocnice s cévní mozkovou příhodou.

Tato velká studie měla řadu nedostatků. Nerozlišovala hypertoniky podle dalších rizikových faktorů iktu, jako jsou především kouření, nadměrné konzumace alkoholu a rozdíly v BMI. Studie nebrala ohled ani na výchozí hodnotu TK, která byla důvodem k léčbě hypertenze. Dále, informace o užívání léků byla získána pouze z vydaných receptů na léky, ale nebylo možno zjistit, kdo a kolik z předepsaných léků skutečně užíval.

Výsledkem této studie je zjištění, že pacienti s hypertenzí, kteří nebrali léčení poctivě, ve srovnání s pacienty, kteří léky poctivě užívali, měli v roce, kdy utrpěli iktus, 5,7krát vyšší úmrtnost. Také riziko úmrtí na iktus ve druhém roce užívání antihypertenziv bylo téměř čtyřikrát zvýšeno. U skupiny, která byla léčena pro hypertenzi deset let, bylo toto riziko u nedbale užívajících léky třikrát vyšší než u poctivě užívajících. Pacienti užívající léky ledabyle měli také zvýšené riziko přijetí do nemocnice. V roce, ve kterém byli přijati do nemocnice pro iktus, bylo toto riziko dvojnásobné. Za dva roky po předepsání léků na hypertenzi bylo riziko hospitalizace 2,7krát větší a za deset let 1,7krát vyšší než u těch, kdo brali léky poctivě.

Výsledky studie jednoznačně ukázaly, že poctivé užívání léků proti hypertenzi jednoznačně omezuje výskyt iktu ve srovnání s těmi, kteří neužívají léky pravidelně.

Herttua K , Taba´k AG , Martikainen P, et al. Adherence to antihypertensive therapy prior to the first presentation of stroke in hypertensive adults: population based study. Eur Heart J. 2013;34:2933–2939.

zpět