Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Další důvod, proč nekouřit

- Milana Šamánek (21. 3. 2014)

Další důvod, proč se mají těhotné ženy vyhýbat kouření, přinesla studie Kristiny Mattson a spolupracovníků z Lundu, která byla nedávno publikována v časopise Diabetologia. Jejím výsledkem bylo, že dcery matek, které v těhotenství kouřily, mají při vlastním těhotenství častěji gestační diabetes mellitus než dcery matek, které v těhotenství nekouřily. K tomuto závěru je vedl výzkum, při němž vyhledali ve švédském registru všechny matky, narozené od roku 1982 (kdy jsou v registru uváděna data o kouření), které porodily alespoň jedno dítě. D o této kategorie spadalo celkem 80 189 žen. M atky byly rozděleny do tří kategorií: nekuřačky, mírné kuřačky (1–9 cigaret denně) a silné kuřačky (> 9 cigaret denně). Celkem 291 dcer mělo při vlastním těhotenství gestační diabetes mellitus. Vyskytoval se častěji u obou skupin žen, které v těhotenství kouřily, než u nekuřaček (odds ratio 1,62 u mírných a 1,52 u silných kuřaček). Celkem u 7 300 dcer se později vyvinula obezita. Ta rovněž souvisela s expozicí kouření v těhotenství jejich matek. Dcery vystavené kouření v těhotenství měly větší výskyt obezity než dcery nekuřaček (OR pro mírné kuřačky bylo 1,36 a pro silné kuřačky 1,58). V ztah mezi kouřením v těhotenství a výskytem obezity u dětí byl opakovaně studován. Výsledky však nejsou jednoznačné. Příčinou vzniku obezity může být změna v ovlivnění pocitu hladu nebo sytosti v důsledku expozice kouření, jak bylo zjištěno u zvířat, nebo rychlejší odumírání ß-buněk v pankreatu, případně genetické ovlivnění tvorby adipocytů a jejich vliv na vznik nejen obezity, ale také na vznik diabetu. Příčinou by mohlo být také to, že vystavení kouři v děloze může vyvolat u těchto dětí predispozici k pozdějšímu vývoji obezity a diabetu. Slabinou této studie je skutečnost, že neobsahuje další údaje, které by mohly rovněž významně ovlivnit vývoj diabetu a obezity u dcer, jako jsou příjem a další socioekonomické poměry nebo vzdělání. Závěrem můžeme konstatovat, že tato studie nabádá ke snaze vysvětlovat těhotným ženám rizika, která vyplývají z kouření, pro jejich děti, jmenovitě dcery.

Mattsson K , Ka¨lle´n K , Longnecker M P, et al. Maternal smoking during pregnancy and daughters’ risk of gestational diabetes and obesity. Diabetologia 2013;56:1689–1695.

zpět