Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Statiny musíme podávat brzy po koronárním bypassu

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

V současné době existuje řada důkazů o významu podávání statinů pro snížení rizika opakování infarktu myokardu. Málo se však ví o významu podávání statinů po aortokoronárním bypassu. Doposud byl studován účinek snižování cholesterolu u relativně zdravých osob mladších než 65 let, kteří prodělali operaci koronárního bypassu před několika lety. Nyní se situace změnila v tom smyslu, že se operují stále starší pacienti, kteří mají řadu přidružených problémů.

To byly důvody pro studii z Ottawy, která byla zaměřena na starší nemocné ve věku nad 65 let po aortokoronárním bypassu, jimž byly podávány statiny již do jednoho měsíce po operaci. Celkem šlo o 7 503 pacientů operovaných v letech 1995–2003. Autoři srovnávali skupinu, která dostávala brzy po operaci statiny (1 745 pacientů), se skupinou, která nedostala statiny vůbec nebo opožděně (5 788 pacientů).

Mnohorozměrová analýza prokázala, že pacienti ze skupiny, v níž byly statiny použity již do jednoho měsíce po operaci, měli výrazně snížené riziko celkové úmrtnosti (RR 0,82; 95% IS 0,72–0,94) oproti skupině, která dostala statiny později. Skupina léčená statiny brzy po operaci měla také nižší výskyt kardiovaskulárních komplikací i nižší mortalitu.

Autoři uzavírají, že statiny bychom měli podávat dlouhodobě a co nejdříve po provedení koronárního bypassu.

Kulik A, Brookhart MA, Levin R, et al. Impact of statin use on outcomes after coronary artery bypass graft surgery. Circulation 2008;118:1785–1792.

zpět