Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Konzumace ovoce jsou nepřímo úměrné koronární ateroskleróze u starých mužů

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Epidemiologická data ukázala, že konzumace ovoce (speciálně bobulovin) a zeleniny má za následek snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Proto se autoři zaměřili na sledování vztahu mezi tloušťkou intima-media karotické arterie a spotřebou zeleniny a ovoce u mužů nad 70 let s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Kompletní data o stravě a provedené ultrazvukové změření tloušťky intima-media na karotické arterii bylo k dispozici u 547 mužů. U čtvrtiny mužů s nejvyšší spotřebou ovoce byla tloušťka intima-media na karotické arterii 0,89 mm (SE 0,18 mm). U čtvrtině mužů s nejnižší spotřebou ovoce byla 0,96 (SE 0,25).

Rozdíl byl statisticky signifikantní (p = 0,033). Mnohorozměrová regresivní analýza prokázala, že čím více ovoce se konzumuje, tím je tloušťka intima-media karotické arterie nižší, a to i po standardizaci vzhledem k věku, kouření cigaret, příjmu cholesterolu a nasycených tuků, spotřebě mléka a tučných mléčných výrobků.

Tato studie ukazuje, že konzumace ovoce (zvláště bobulovin) chrání starší muže s nejvyšším rizikem kardiovaskulární choroby před karotickou aterosklerózou.

Ellingsen I, Hjerkinn EM, Seljeflot I, et al. Consumption of fruit and berries is inversely associated with carotid atherosclerosis in elderly men. Br J Nutr 2008;99:674–681.

zpět