Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Mají se proti chřipce vakcinovat i staří lidé s ischemickou chorobou srdeční?

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Je všeobecně známo, že morbidita i mortalita při chřipkových epidemiích stoupají s narůstajícím věkem. Zvláště je to patrno u osob s chronickým srdečním onemocněním. Studii o významu vakcinace proti chřipce nebyla dosud u starších osob s chronickým kardiovaskulárním onemocněním věnována dostatečná pozornost. V roce 2006 se dokonce objevila studie o tom, že očkování proti chřipce nezlepšilo výskyt akutního infarktu myokardu. Velmi málo je známo také o tom, jak ovlivňuje mortalitu během chřipkové epidemie několikaletá, opakovaná vakcinace proti chřipce u starších osob trpících chronickým kardiovaskulárním onemocněním.

Autoři studie ze španělské Tarragony sledovali celkem 1 340 osob s ischemickou chorobou srdeční. Spočítali, kolik z nich zemřelo během chřipkových epidemií z opakovaně vakcinovaných ve srovnání s osobami proti chřipce nevakcinovanými. Do souboru byly zahrnuty pouze osoby ve věku 65 let nebo starší.

V letech 2002 až 2005 zemřelo celkem 277 (20,7 %) osob. Počet vakcinovaných stoupal ze 64 % v roce 2002 přibližně na 73 % v letech 2004 a 2005. Mnohorozměrová analýza prokázala, že pravidelná každoroční vakcinace proti chřipce snížila statisticky signifikantně (p = 0,01) riziko celkové mortality u vakcinovaných starších osob ve srovnání s neočkovanými o 37 %. V letních měsících nebyl mezi vakcinovanými a nevakcinovanými nalezen žádný rozdíl v celkové úmrtnosti. Snížení rizika mortality u vakcinovaných činilo 8,2 úmrtí na 1 000 osob. Autoři odhadují, že každoroční vakcinace může zabránit jednomu úmrtí ze 122 vakcinovaných pacientů s ischemickou chorobou srdeční ve věku 65 let nebo starších.

Podle této studie by se u nás měla zásadně zlepšit proočkovanost proti chřipce zejména u starších osob.


De Diego C, Vila-Córcoles A, Ochoa O, et al. Effect of annual influenza vaccination on winter mortality in elderly people with chronic heart disease. Eur Heart J 2009;30:209–216.

zpět