Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Jak může konzumace různorodé diety ovlivnit výskyt srdečního selhání?

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Tato prospektivní studie je jednou z těch, které se snaží nacházet vztah mezi příznivým nebo nepříznivým složením lidské potravy a různými kardiovaskulárními chorobami. Patří do rozsáhlé studie ARIC (Aterosclerosis Risk in Communities). Autoři si k testování vybrali stravu, která obsahovala především obilniny, ovoce a zeleninu, ryby, ořechy, dále tučné mléčné výrobky, vajíčka a červené maso, a sledovali, jak ovlivní hospitalizaci nebo mortalitu na srdeční selhání. Studovaná kohorta byla poměrně rozsáhlá a zahrnovala celkem 14 153 Američanů různého etnika. Věk sledovaných osob se pohyboval od 45 do 64 let. Nevýhodou této studie (i dalších) je, že musejí spoléhat na vyplnění dotazníku. V tomto případě to byl dotazník o 66 položkách. Předložený dotazník musely osoby v kohortě vyplnit při zahrnutí do studie v roce 1987–1989 a pak znovu v roce 1993–1995. K hodnocení se používaly zprůměrované odpovědi z obou dotazníků.

Během třináctiletého sledování bylo prokázáno, že pro srdeční selhání bylo přijato k hospitalizaci 1 140 (8%) pacientů z celkového počtu 14 153 osob. Autoři při mnohorozměrové analýze zjistili, že výskyt srdečního selhání je nižší při konzumaci celozrnného pečiva než při konzumaci jiného pečiva (RR 0,93; 95% IS 0,87–0,99). Vyšší riziko výskytu srdečního selhání prokázali při větší konzumaci vajec (RR 1,23; 95% IS 1,08–1,4). Poněkud vyšší riziko výskytu srdečního selhání (RR 1,08; 95% IS 1,01–1,16) našli také při konzumaci tučných mléčných výrobků. Ostatní potraviny neměly na výskyt srdečního selhání žádný vliv.

Studie ARIC je jistě významná velkým počtem zahrnutých osob, avšak při interpretaci výsledků si musíme být vědomi toho, že vznikla na základě odpovědi na dva dotazníky a může přeceňovat, nebo podceňovat různé příznivé i nepříznivé faktory naší výživy. Referoval jsem v tomto časopise o tom, že konzumace mírného množství vajec není nepříznivá. Existuje mnoho studií o užitečnosti konzumace ořechů, zejména vlašských, nebo ryb, a myslím, že není pochyb o příznivém působení konzumace zeleniny i ovoce. Našly by se také studie o nevýhodách konzumace červeného masa apod. Proto se domnívám, že je třeba dívat se na tuto studii kriticky, i když její výsledky nelze podceňovat, zejména proto, že byly získány u velkého vzorku populace.

Nettleton JA, Steff en LM, Loehr LR, et al. Incident heart failure is associated with lower whole-grain intake and greater high-fat dairy and egg intake in the Aterosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. J Am Diet Assoc 2008;108:1881–1887.
zpět