Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Od Dopisů vašemu srdci ke Kapitolám z kardiologie pro praktické lékaře

- (17. 12. 2013)

„Nic z toho, co se dnes učíme, nám nevystačí na celý zbytek života. Naši předkové se mohli po celý svůj život spoléhat na to, co se dozvěděli ve škole; my se musíme učit nové věci každých pět let, nemáme-li být zcela z obrazu.“ Tato myšlenka, jakkoli zní aktuálně, pochází již z roku 1809 a jejím autorem je J. W. Goethe. Nicméně teprve naše století jí vtisklo skutečný smysl. Hovoříme-li o medicíně, pak její poznatková základna dávno překročila kapacitu individuální paměti člověka, a dále se exponenciálně rozvíjí. Nejméně padesát procent léků a značná část diagnostických metod i terapeutických postupů, jež dnešní lékař během své praxe předepisuje a užívá, vlastně v době jeho studií ještě neexistovala. Kdysi celistvá oblast medicíny se dnes rozpadá na téměř 300 samostatných disciplín, z nichž každá se objemem znalostí téměř vyrovná rozsahu celé lékařské vědy v 17. století. Důvěryhodné odhady tvrdí, že v současné době vychází na světě kolem 25 000 až 30 000 titulů odborných lékařských časopisů a rok co rok jich kolem 7 % přibývá. Nejdokonalejší a celosvětově nejužívanější databáze Medline zpracovává 4 000 titulů těch nejlepších časopisů, a měsíc co měsíc se do ní zařazuje na 35 000 citací, což ročně reprezentuje minimálně 400 000 článků. K tomu nyní navíc rychle přibývají i nové zdroje a mechanismy šíření informací za pomoci výpočetní techniky a elektroniky.

Kolébkou, útočištěm i prostředkem kumulace, upřesňování, kritiky a ověřování těchto živých vědeckých a odborných informací jsou především odborné časopisy, geniální vynález pro soustavné syntetizování fragmentů vědecké práce bez ohledu na místo a čas jejich vzniku. Odborné časopisy jsou jedním z nejdůležitějších prvků pro pokrok jakékoli disciplíny i vědy jako celku. Jsou to ruce podávané přes hranice a oceány, je to důmyslný a výkonný cévní systém, jímž proudí životodárný tok skutečně vědeckých informací.

Připravovat a vydávat odborný časopis však není ani jednoduché, ani levné – a proto se některé farmaceutické společnosti rozhodují vydávání takových časopisů v rámci svých edukačních grantů podporovat. Myšlenka, že by se část zisků farmaceutických firem měla vracet do výchovy laické veřejnosti a pregraduálního i postgraduálního vzdělávání lékařů, je jistě správná. Realizace takových ušlechtilých záměrů však není vždy snadná. Na jedné straně stále rostou náklady na uvedení nové molekuly na trh, na straně druhé stále sílí tlak na snižování cen léků a redukci výdajů za ně z pojišťovenských fondů. Současně s tím pochopitelně klesá i možnost financování nejrůznějších vzdělávacích a podobných aktivit. Považujeme proto za výjimečné, když kterákoli z farmaceutických společností takové programy systematicky podporuje a rozvíjí.

To vše uvádím proto, že už před dvanácti lety byl zahájen projekt určený pacientům se srdečními chorobami, nazvaný „Dopisy vašemu srdci“, který svým způsobem trvá dodnes. Jak k tomu došlo a co se v oněch uplynulých dvanácti letech odehrálo?
V projektu „Dopisy vašemu srdci“, zahájeném v roce 1997 a sponsorovaném tehdy společností Bristol-Myers Squibb, dostávali nemocní prostřednictvím svých lékařů informační texty, nichž se během následujících dvou let postupně seznámili se všemi základními poznatky o příčinách vzniku a možnostech prevence, diagnostiky a léčby kardiovaskulárních onemocnění.

Při přípravě těchto textů pro pacienty se vytvořila mimořádně plodná spolupráce předních odborníků v kardiologii, angiologii, lipidologii, kardiovaskulární chirurgii, diabetologii a dalších oborech – a ta pak vedla ke vzniku dalšího projektu, časopisu „Kapitoly z kardiologie pro lékaře v praxi“. Tento časopis pak vycházel od roku 1999 dalších sedm let a byl distribuován čtyřikrát ročně více než 6 000 lékařům v celé republice.

V roce 2005 časopis změnil svůj název na „Kardiologie v primární péči“ a jeho sponsorem se stala společnost Zentiva. A konečně v tomto roce přebírá štafetu společnost TEVA – ta se stává sponsorem časopisu nazvaného „Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře.“
Co se nemění a zůstává, to je základní složení redakční rady, která pro vás časopis bude připravovat.

Co říci závěrem? Snad to, že když se zamyslíme nad tím, co je akademickému a farmaceutickému světu společné, napadnou nás tři věci – lidé, vědění, tvořivost. Vydávání časopisu „Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře“ je projekt ukazující, že spojí-li se intelektuální potenciál lékařských odborníků, edukační záměry farmaceutické společnosti a organizační schopnosti lidí připravených vyrábět kvalitní publikace, může vzniknout cenné a hodnotné dílo. Je to jeden z příkladů toho, kudy bychom se měli a mohli ubírat a jak tento vztah dále rozvíjet a kultivovat, neboť jedna strana bez druhé – a tím méně jedna strana proti druhé – existovat nemohou.

Věříme, že vám náš časopis bude i nadále přinášet z kardiologického dění doma i ve světě takové informace, které budete moci využívat ve své každodenní práci. Ostatně doufáme, že do něj budete přispívat i vy sami, nebo že nám alespoň pošlete náměty a připomínky, jak ho dělat lépe. Těšíme se, že se s vámi budeme pravidelně setkávat nad jeho stránkami.

 

Nakladatelství MEDICAL TRIBUNE CZ
Společnost Teva Pharmaceuticals CZ
Redakční rada

zpět