Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Příznivé účinky a rizika podávání kyseliny acetylsalicylové v kardiologii

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

V únorovém čísle časopisu International Journal of Clinical Practice byl publikován přehledový článek z Göteborgu a Uppsaly, který shrnuje současný názor na rizika a příznivý účinek kyseliny acetylsalicylové. V této metaanalytické studii jsou zahrnuty články publikované v angličtině, které vyšly v letech 1996 až 2006.

Podávání kyseliny acetylsalicylové u pacientů s kardiovaskulární chorobou, tudíž v sekundární prevenci, snižuje riziko ischemických příhod. Toto již není tak jednoznačné při podávání v primární prevenci. V tomto případě podávání kyseliny acetylsalicylové snižuje výskyt ischemického iktu, ale zvyšuje výskyt iktu hemoragického původu. S podáváním kyseliny acetylsalicylové souvisí zvýšené riziko krvácení z gastrointestinálního traktu, možnost vzniku gastrointestinálních vředů a další krvácivé komplikace. Studie rovněž obsahuje zamyšlení nad velikostí dávky kyseliny acetylsalicylové. Nižší dávky aspirinu snižují riziko gastrointestinálních komplikací, přičemž příznivý vliv na snížení kardiovaskulárního rizika se nemění. Současné podání nesteroidních protizánětlivých léků, clopidogrelu nebo warfarinu zvyšuje riziko nežádoucích účinků v gastrointestinálním systému.

Autoři uzavírají, že při předepisování kyseliny acetylsalicylové si musíme být vědomi možných rizik. Tato opatrnost je na místě zejména tehdy, jestliže chceme podávat aspirin v primární prevenci. Nižším dávkám kyseliny acetylsalicylové je třeba dávat přednost před jejími vyššími dávkami.

Björklund L, Wallander MA, Johansson S, et al. Aspirin in cardiology – benefits and risks. Int J Clinical Practice 2009;63:468–477.

zpět