Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Stenóza vnitřní karotidy

- Robert Holaj (17. 12. 2013)

Osmašedesátiletá obézní nemocná s metabolickým syndromem, sledovaná na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze pro arteriální hypertenzi III. stupně a vyšetřovaná v ročních intervalech duplexní sonografií pro asymptomatické stenózy odstupů obou vnitřních karotid do 50 %, byla odeslána k dalšímu cévně ultrazvukovému vyšetření karotid.

Od posledního vyšetření bylo zjištěno významné zúžení průsvitu pravé vnitřní karotidy na podkladě asymetrického hypoechogenního plátu v místě původně nízkého stabilního sklerotického plátu zasahujícího do pravé společné a pravé vnější karotidy (obr. 1–3).

 

Na základě nálezu ultrazvukového vyšetření byla nemocná indikována k operačnímu řešení významné asymptomatické stenózy pravé vnitřní karotidy na Klinice kardiovaskulární chirurgie 1. LF UK a VFN v Praze. V cervikálním bloku a bez komplikací byla provedena everzní endarter ektomie pravé vnitřní a vnější karotidy a direktní endarterektomie pravé společné karotidy. Výkon proběhl bez komplikací.

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

Doc. MUDr. Robert Holaj, CSc., 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, U Nemocnice 1, 128 21 Praha 2, e-mail: Robert.Holaj@vfn.cz

 

 

zpět