Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Aneurysma levé komory v obraze magnetické rezonance

- Hana Malíková (17. 12. 2013)

Magnetická rezonance se postupně dostává do spektra zobrazovacích metod v kardiologii. Jde o neinvazivní zobrazovací metodu, bez radiační zátěže, s vyšší rozlišovací schopností, než mají metody nukleární medicíny (PET, SPECT). Jde o metodu morfologickou i funkční. V rámci jednoho sezení lze provést vyšetření kinetické, morfologické i postkontrastní (first-pass, late-enhancement).

Nezbytnou podmínkou vyšetření srdce je MR přístroj o síle pole alespoň 1,5 T vybavený vhodnými sekvencemi (balancovaná technika gradientního echa) a vhodnými vícekanálovými přijímacími cívkami. Všechny sekvence jsou spřaženy s EKG (EKG triggering) a provádějí se při zadržení dechu. Vyšetření se provádějí v následujících základních rovinách: dvoudutinová, čtyřdutinová a v krátkých osách. Dle potřeby mohou být samozřejmě doplněny další roviny (výtokové trakty komor atd.).

Nejčastější indikací k vyšetření srdce na našem pracovišti je posouzení viability myokardu. Na obrázcích jsou demonstrovány dva příklady neviabilního myokardu levé komory s aneurysmaty. Stěna myokardu je v místě aneurysmat nápadně ztenčena, na kinetickém vyšetření je patrna její akineze nebo dyskineze. Postkontrastně v late -enhancement dochází k transmurálnímu sycení jizvy, která tvoří stěnu myokardu. V prvním případě jde o aneurysma apexu a přední stěny levé komory ve dvoudutinovém zobrazení při kinetickém vyšetření sekvencí True FISP (obr. 1a) a postkontrastní vyšetření v „late-enhancement“ sekvencí T1 IR ve čtyřdutinovém zobrazení (obr. 1b), kde je kromě transmurální jizvy rovněž patrný nástěnný trombus. V druhém případě jde o aneurysma bazální poloviny diafragmatické stěny v dvoudutinovém kinetickém zobrazení (obr. 2a) a postkontrastně v krátké ose levé komory (obr. 2b). Třetí obrázek ilustruje doprovodnou subendokardiální jizvu septa ve čtyřdutinovém zobrazení (obr. 3).

Závěrem je nutno ještě upozornit na kontraindikace vyšetření magnetickou rezonancí. Absolutní kontraindikací je zavedený kardiostimulátor a kochleární implantát. K relativním kontraindikacím patří implantovaný kovový materiál. Jelikož je nutná spolupráce pacienta během celého vyšetření, nelze vyšetřovat pacienty klaustrofobické, v sedaci, nebo pacienty těžce dušné, neschopné zadržet dech.

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

MUDr. Hana Malíková, Radiologické oddělení Nemocnice Na Homolce, Roentgenova 2, 151 19 Praha 5, e-mail: Hana.Malikova@homolka.cz

 

 

zpět