Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Příznivé účinky a rizika podávání kyseliny acetylsalicylové v kardiologii

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Podávání kyseliny acetylsalicylové (ASA) u pacientů s ischemickou chorobou srdeční, tudíž v sekundární prevenci, snižuje riziko ischemických příhod. Tento účinek není již tak jednoznačný při podávání ASA v primární prevenci. V tomto případě podávání kyseliny acetylsalicylové snižuje výskyt ischemické cévní mozkové příhody, ale zvyšuje výskyt iktu hemoragického původu. S podáváním kyseliny acetylsalicylové souvisí zvýšené riziko krvácení z gastrointestinálního traktu, možnost vzniku gastrointestinálních vředů a další krvácivé komplikace. Studie rovněž obsahuje zamyšlení nad velikostí dávky kyseliny acetylsalicylové. Nižší dávky ASA snižují riziko gastrointestinálních komplikací. Příznivý dopad na snížení kardiovaskulárního rizika se přitom nemění. Riziko nežádoucích účinků ASA na gastrointestinální systém zvyšuje současné použití dalších nesteroidních protizánětlivých látek, clopidogrelu a warfarinu.

Závěr: Při předepisování kyseliny acetylsalicylové si musíme být vědomi možných rizik. Tato opatrnost je na místě zejména tehdy, jestliže chceme podávat kyselinu acetylsalicylovou v primární prevenci. Nižším dávkám ASA je třeba dávat přednost před vyššími dávkami.

Björklund L, Wallander MA, Johansson S, et al. Aspirin in cardiology – benefi ts and risks. Int J Clinical Practice 2009;63:468–477.

zpět