Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

HeartScore nově v české verzi - CD ROM s programem v českém jazyce jako dárek pro čtenáře Kapitol z kardiologie

- (17. 12. 2013)

Program HeartScore® v české verzi představuje elektronickou a interaktivní verzi tabulek rizika SCORE vytvořených pro Českou republiku na základě mortalitních dat ÚZIS a údajů o základních rizikových faktorech kardiovaskulárních onemocnění, získaných vyšetřením reprezentativních vzorků populace v rámci studií MONICA a Post-MONICA.

Program HeartScore® odhaduje riziko úmrtí z kardiovaskulárních příčin vzhledem k věku, pohlaví, kuřáctví, systolickému krevnímu tlaku a hodnotám celkového cholesterolu nebo poměru celkového cholesterolu a HDL cholesterolu. Výsledek stanovení pacientova rizika lze na konci vyšetření okamžitě graficky zobrazit (viz ukázka výtisku na této a následující straně).

Absolutní kardiovaskulární riziko je zobrazeno ve sloupcovém grafu a příspěvek ovlivnitelných rizikových faktorů k celkovému riziku na kruhovém grafu. Očekávaný účinek intervence se vypočítává na základě údajů z velkých randomizovaných klinických studií v oblasti hypertenze a hypercholesterolémie.

Výhody používání tabulek SCORE pro stanovení rizika

- snadno použitelný nástroj pro stanovení celkového KV rizika

- bere v úvahu multifaktoriální povahu KVO

- odhaduje riziko všech KVO na podkladě aterosklerózy, nejen pouze ischemické choroby srdeční

- umožňuje flexibilitu v léčbě – i pokud nelze dosáhnout ideální hodnoty jednoho rizikového faktoru, je možné snížit celkové riziko snížením dalších rizikových faktorů umožňuje objektivnější posouzení rizika v průběhu času

- zavádí pro lékaře společný jazyk pro hodnocení rizika

- ukazuje, jak se riziko zvyšuje s věkem

- nová tabulka relativního rizika pomáhá názorně ukázat, jak u mladého jedince s nízkým absolutním rizikem může být přítomno podstatně vyšší relativní riziko, které lze snížit.

S programem HeartScore můžete pracovat v režimu „online“ nebo si můžete celý program stáhnout na svůj osobní počítač.

Technické požadavky a doporučení

- Samostatný program HeartScore je určen výhradně k použití na PC.

- Program HeartScore byl vyvinut k použití na webovém prohledávači Internet Explorer 6 a vyšší verze, a pro obrazovku s rozlišením 1 024 × 768 pixelů.

- Program HeartScore je pro zdravotníky zdarma.

Pravidelné aktualizace budou k dispozici na adrese: www.HeartScore.org.

zpět