Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Implantace stentgraftu – efektivní léčba výdutí břišní aorty

- Hana Malíková (17. 12. 2013)

Implantace stentgraftu (SG) je v současné době již dobře zavedenou moderní léčbou subrenálních výdutí břišní aorty a pánevních tepen. Jde o relativně bezpečnou a v porovnání s otevřenou chirurgickou léčbou i relativně málo invazivní léčbu. Její komplikace se odvíjejí jednak od obecných rizik angiografie, a jednak od rizik specificky souvisejících s vlastní implantací SG. Ze specifických komplikací se nejčastěji setkáváme se sekundárním „endoleakem“ do vaku výdutě, která je stentgraftem technicky dobře překryta. K „endoleaku“ dochází nejčastěji cestou a. mesenterica inferior, lumbálních arterií či akcesorní renální tepnou. Primární „endoleak“ je mnohem méně častý a vychází z chybného ukotvení SG. Vzácně u bifurkačních SG může dojít k odtržení jedné nožičky SG. Ojediněle se SG nemusí kompletně rozvinout a v lumen aorty či jiné léčené tepny se může „srolovat“, popřípadě může dojít k jeho zalomení či migraci.

Kasuistika 1 demonstruje typické subrenální aneurysma břišní aorty zasahující až k odstupům pánevních tepen (obr. 1a, 1b), které bylo řešeno implantací bifurkačního stentgrafu (obr. 1c).

 

 

Kasuistika 2 demonstruje případ rozsáhlého zánětlivého pseudoaneurysmatu subrenální aorty způsobené chronickou salmonelovou infekcí (obr. 2a). Rozsáhlé pseudoaneurysma výrazně usuruje přilehlá obratlová těla L3 a L4 (obr. 2b, 2c). Pacient byl léčen zavedením SG do břišní aorty a antibiotickou léčbou. Zároveň ve spolupráci neurochirurga a rehabilitačního lékaře byl indikován pelotový korzet k zevní stabilizaci páteře. V druhé době se uvažuje o neurochirurgické stabilizaci.

 

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

MUDr. Hana Malíková, Radiologické oddělení Nemocnice Na Homolce, Roentgenova 2, 151 19 Praha 5, e-mail: Hana.Malikova@homolka.cz

zpět