Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Srdeční selhání u porevmatické aorto-mitrální vady

- Jiří Král (17. 12. 2013)

Popis případu

Třiaosmdesátiletý nemocný s chronickým srdečním selháním na podkladě:

- porevmatické mitrální vady (po komisurotomii 1966),

- porevmatické aortální vady,

- chronické ischemické choroby srdeční se syndromem anginy pectoris,

- posthemoragické anémie po opakovaných epistaxích.

Byl přijat k vyšetření a terapii. Echokardiograficky byla potvrzena středně významná restenóza mitrální chlopně (vypočtená plocha mitrálního ústí 1,13 cm2) s lehkou regurgitací a kombinovaná aortální vada se středně významnou složkou stenózy (střední tlakový gradient 18 mm Hg, plocha aortálního ústí 1,23 cm2) a lehkou insuficiencí. Při selektivní koronarografii byl zachycen nález významných stenóz na ramus interventricularis (RIA) levé věnčité tepny a na pravé věnčité tepně (ACD).

Anémie byla korigována transfuzemi. Stenózy na koronárním řečišti byly bez komplikací ošetřeny perkutánní transluminální balonkovou valvuloplastikou (PTCA). Pacient byl předveden i na kardiochirurgickém semináři, kde byla doporučena náhrada mitrální chlopně bioprotézou z laterální thorakotomie. Nemocný však tuto nabízenou operaci odmítl. Ve zlepšeném stavu byl propuštěn do ambulantní péče.

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

Doc. MUDr. Jiří Král, CSc., 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, U nemocnice 2, 128 08 Praha 2, e-mail: jkral@vfn.cz

zpět