Výskyt diabetes mellitus se zvyšuje při velké konzumaci vajíček
Toto je první studie o vztahu mezi počtem zkonzumovaných vajíček a výskytem diabetes mellitus typu 2. Ke studii byl použit velký soubor 20 703 mužů, kteří se zúčastnili Physicians’ Health Study I, která proběhla v letech 1982–2007 a 36 295 žen zahrnutých ve Women’s Health Study, která probíhala v letech 1992–2007. Údaje o spotřebě vajíček získali autoři z dotazníků.
V průběhu 20 let u mužů a 11,7 let u žen se objevil diabetes mellitus 2. typu u 1 921 mužů a u 2 112 žen. U mužů ukázala mnohorozměrová analýza, že riziko vzniku diabetes mellitus bylo ve srovnání s nekonzumenty vajíček 1,09 při konzumaci méně než jedno nebo jedno vajíčko za týden. Při spotřebě 2–4 vajec týdně stoupalo riziko výskytu diabetu nevýznamně, pouze na 1,18.
Teprve vzestup spotřeby vajec na 5–6 týdně zvýšil riziko výskytu diabetu na 1,46 a při spotřebě vyšší než šest vajíček týdně na 1,58. To představuje u mužů vysoce významnou tendenci (p pro trend < 0,0001). Také u žen byl prokázán stejně signifikantní trend (p pro trend < 0,0001). Při týdenní konzumaci více než šesti vajec bylo u žen riziko 1,77, tj. vyšší než u mužů.
Autoři uzavírají, že zvýšená spotřeba vajíček může představovat vyšší riziko výskytu diabetes mellitus 2. typu.
Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, et al. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care 2009; 32:295–300.
zpět