Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Medikamentózní léčba srdečního selhání závisí na pohlaví léčeného i jeho lékaře

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Na tiskové konferenci, která proběhla 22. ledna 2009 v Londýně a byla zaměřena na léčení srdečního selhání, se objevila zajímavá zpráva o nestejném podávání léků u mužů a žen, ale také o skutečnosti, že lékaři předepisují léky u srdečního selhání jinak než lékařky. Do studií bylo zahrnuto celkem 1 857 pacientů a pacientek léčených v centrech v Německu. Celkem 65 % bylo léčeno praktickými lékaři, 27 % internisty a pouze 7 % kardiology.

Ženy, které trpí srdečním selháním, jsou méně často léčeny podle doporučení odborných společností. Dostávají menší dávky inhibitorů ACE, sartanů i beta-blokátorů, než se doporučuje v guidelines. Dávky léků, předepisované u srdečního selhání, jsou u žen vesměs nižší než u mužů.

Dávkování ovlivňuje také pohlaví lékaře, který léky předepisuje. Lékařky předepisují komplexní léčbu častěji než lékaři. Pacientky obvykle dostávají nižší dávky inhibitorů ACE nebo sartanů než pacienti, bez ohledu na to, zda jim předepisuje léčbu lékař nebo lékařka.

Lékařky předepisují pacientům nejvyšší dávky inhibitorů ACE a sartanů. Tyto dávky léků se významně liší, když je předepisuje lékař a pacientem je žena. Beta-blokátory byly pacientům dávkovány stejně od lékařů i lékařek. Pacientky, které léčili lékaři, dostávaly nejnižší dávky léků.

Závěrem lze konstatovat, že pacienti s chronickým srdečním selháváním mají větší pravděpodobnost léčení doporučenými
dávkami než pacientky. Zejména to platí o častějším podávání inhibitorů ACE a dávkování beta-blokátorů.

zpět