Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Je tloušťka intimy-medie karotid prediktorem ICHS?

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Na 78. kongresu Evropské společnosti pro aterosklerózu, který se konal letos v červnu v Hamburku, vystoupil Marcus Bauer z Kardiologické kliniky Kardiocentra v Essenu s analýzou, zda zvětšení tloušťky intimy-medie (IMT), měřené B-mode sonografií, koreluje s řadou rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Bauer s kolegy se chtěli přesvědčit, jestli je možné podle IMT karotid soudit nejen na uplatnění rizikových faktorů, ale přímo na infarkt myokardu. Vybrali si vzorek 3 461 osob ze studie HNRS ve věku 45–75 let, z nichž bylo 51 % žen, u nichž nebylo prokázáno jakékoli postižení koronárních arterií. Osoby byly sledovány pět let a během této doby bylo prokázáno 57 případů infarktu myokardu u mužů a 20 případů u žen. Při logistické regresní analýze byla prokázána souvislost mezi koronární příhodou a IMT. Průměrná hodnota IMT byla vyšší u skupiny s infarktem myokardu než u skupiny, která neměla koronární příhodu. Souvislost byla statisticky průkazná pouze u mužů. Po zohlednění známých rizikových faktorů pro vznik infarktu myokardu (DM, zvýšený celkový cholesterol a nízký HDL cholesterol, zvýšený systolický krevní tlak, kouření a vysoký BMI) se stala korelace s karotickou IMT statisticky nevýznamnou. Rozdělením osob podle pohlaví nebyla prokázána statistická významnost ani u mužů, ani u žen.

Bauer M. Intima-media thickness is not a strong predictor of hard coronary events in men and women. MedReport 2010;33(S1):3.

zpět