Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Prolaps mitrální chlopně jako příčina významné mitrální regurgitace

- Jiří Král (17. 12. 2013)

U čtyřicetileté ženy byl poprvé v roce 1997 v rámci předoperačního vyšetření před appendektomií poprvé zjištěn poslechový nález systolického šelestu na srdci a následně echokardiograficky diagnostikován prolaps zadního cípu mitrální chlopně s lehkou doprovodnou nedomykavostí. Pacientka byla zcela bez obtíží. Nález byl hodnocen jako nevýznamný, určený ke klinickému sledování s pravidelnými echokardiografickými kontrolami. Ještě v roce 2008 byl obraz při echokardiografickém vyšetření příznivý, s trvající, jen lehkou nedomykavostí chlopně.

Při poslední echokardiografické kontrole u spádového ambulantního kardiologa v březnu 2010 však došlo ke zhoršení ultrazvukového nálezu, především co do závažnosti mitrální regurgitace a zvětšení levé síně. Nemocná navíc subjektivně nově pociťovala mírnou námahovou dušnost (klasifikace NYHA, II. stupeň), která byla nepravidelně vázána na fyzický výkon a jeho intenzitu.

Byla proto přijata k hospitalizaci k podrobnému kardiologickému vyšetření chlopenní vady a k určení dalšího postupu.

Již při transthorakálním echokardiografickém vyšetření byl patrný hluboký, lokalizovaný prolaps zadního cípu mitrální chlopně (obr. 1).

Z apikální projekce, při využití barevného dopplerovského mapování pak byla jasně zobrazena těžká mitrální regurgitace s typicky asymetrickým regurgitačním proudem krve podél zadní strany předního cípu mitrální chlopně, mezisíňové přepážky až k ústí plicních žil lehce zvětšené levé síně (obr. 2).

Další důležité informace přineslo vyšetření jícnovou echokardiografií. Ukázalo, že těžká mitrální regurgitace je podmíněna prolapsem střední části zadního cípu chlopně, bez doprovodné ruptury šlašinek (obr. 3, 4).

Navíc byl při tomto vyšetření nově diagnostikován i defekt síňového septa typu otevřeného foramen ovale, kterým protékala regurgitující krev při nedomykavosti mitrální chlopně z levé síně až do pravé síně (obr. 5).

U pacientky jsme ještě doplnili katetrizační vyšetření s normálním nálezem na věnčitých tepnách a další vyšetření, která jsou nezbytná před operací srdce. Následně byla na klinice kardiovaskulární chirurgie naší nemocnice provedena operace – plastika mitrální chlopně s resekcí a sešitím prolabujícího zadního cípu, s našitím umělého mitrálního prstence a se suturou defektu síňového septa.

Kasuistika je příkladem časné diagnostiky progrese nedomykavosti mitrální chlopně na podkladě prolapsu zadního cípu chlopně a jejího řešení záchovnou operací. Operace byla indikována ještě dříve, než došlo u nemocné k rozvoji těžších klinických symptomů srdečního selhávání, poruchy systolické funkce levé komory srdeční, dilatace levé síně, arytmií a známek plicní hypertenze. Všechny tyto možné komplikace významné mitrální regurgitace by zhoršovaly výsledný přínos operace a další prognózu onemocnění. Pacientka je po operaci v dobrém funkčním stavu, bez kardiálních obtíží.

 

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

Doc. MUDr. Jiří Král, CSc., 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, U Nemocnice 2, 128 08 Praha 2, e-mail: jkral@vfn.cz

zpět