Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Nemocný s náhradou dvojcípé chlopně pro porevmatickou mitrální vadu

- Jiří Král (17. 12. 2013)

Obrazová kasuistika se týká 76letého pacienta, kterému byla v roce 1983, tj. před 27 roky, implantována mechanická disková chlopenní náhrada pro kombinovanou porevmatickou mitrální chlopenní vadu s převahou regurgitace.

Od operace je nemocný pravidelně kontrolován v naší kardiologické ambulanci.

Pro chlopenní náhradu a permanentní fibrilaci síní je na trvalé antikoagulační léčbě warfarinem. Dále užívá bisoprolol, amilorid, hydrochlorothiazid a spironolacton.

Klinicky je stav nemocného dlouhodobě stabilizován. Jeho funkční zdatnost odpovídá NYHA III. Je bez stenokardií, nemá palpitace ani otoky dolních končetin

Nyní přišel na pravidelnou echokardiografickou kontrolu.

V echokardiografi ckém obraze dominuje především výrazná dilatace obou síní a pravé komory (obr. 1). Mitrální protéza vykazuje i po letech stále dobrou funkci s volně pohyblivým diskem náhrady, s obvyklým prouděním krve přes náhradu, s nízkými tlakovými gradienty (obr. 2, 3).

I při tomto vyšetření trvá nález lehké valvulární regurgitace se dvěma malými proudy. Pravá komora je středně významně dilatovaná s dobrou klidovou systolickou funkcí.

Trikuspidální chlopeň je jemná, s jasným prolapsem laterálního cípu, se středně těžkou trikuspidální regurgitací s excentrickým regurgitačním proudem směřujícím podél síňového septa do dilatované pravé síně (obr. 4).

Maximální tlakový gradient na trikuspidální chlopni je zvýšený a svědčí pro přítomnost lehké klidové plicní hypertenze. Odhadovaný systolický tlak v plicnici se pohybuje v rozmezí 45–50 mm Hg.

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

Doc. MUDr. Jiří Král, CSc., 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, U nemocnice 1, 128 08 Praha 2, e-mail: jkral@vfn.cz

zpět