Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Co by měl praktický lékař vědět o spiroergometrii

- Kateřina Lefflerová (17. 12. 2013)

Funkční omezení u nemocných se srdečním onemocněním se v klinické praxi odhaduje podle velikosti obtíží a subjektivního hodnocení tolerance zátěže (stanovení funkční klasifikace NYHA), přesnější je objektivizace pomocí zátěžového testu a nejpřesnější hodnocení maximální spotřeby kyslíku pomocí spiroergometrie (tab. 1).

Snížení kardiopulmonální výkonnosti nemocných se srdečním selháním je způsobeno řadou faktorů. Omezení tolerance zátěže nekoreluje pouze s ejekční frakcí levé komory srdeční. Uplatňuje se zde nejen neschopnost myokardu při zátěži adekvátně zvýšit minutový srdeční výdej, ale další důležité faktory představují porucha prokrvení a snížená oxidační kapacita kosterního svalstva, dále ztráta kondice a v pozdních stadiích i celkový proces kachektizace.

Spiroergometrické vyšetření probíhá na bicyklovém ergo metru (či běhátku), podobně jako bicyklová ergometrie. Navíc se pomocí speciální masky upevněné na obličeji měří během zátěže spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého (obr. 1).

Spotřeba kyslíku (VO2) se stanovuje podle vzorce: VO2 = (FI O2 – FE O2) × VE, kde FI O2 značí frakční koncentraci kyslíku ve vdechovaném vzduchu, FE O2 značí frakční koncentraci kyslíku ve vydechnutém vzduchu a VE pak je celková ventilace. Moderní analyzátory umožňují nyní snadno stanovit všechny sledované parametry automaticky (obr. 2).

V minulosti byla maximální spotřeba kyslíku vyšetřována hlavně v tělovýchovném lékařství. Při spiroergometrii se snažíme dosáhnout anaerobního prahu, kdy dochází k vytvoření plateau vzestupu VO2 a stoupá koncentrace kyseliny mléčné. Spiroergometrické vyšetření je podle současných doporučených postupů České kardiologické společnosti součástí prognostické stratifi kace nemocných se srdečním selháním.

U nemocných stanovujeme vrcholovou spotřebu kyslíku (peak VO2, označovaná někdy zkratkou pVO2), což je VO2 dosažená při maximálně tolerované zátěži. Při vrcholové zátěži mají nemocní překročit anaerobní práh, nebo alespoň respirační kvocient má být vyšší než 1, což indikuje adekvátní úsilí nemocného. Optimální trvání zátěže činí 8–12 minut. Hodnota pVO2 (vyjádřená buď v ml/kg/min nebo v procentech náležité hodnoty) je tím ukazatelem, podle kterého posuzujeme prognózu pacienta. U každého nemocného s pokročilým srdečním selháním, a zejména u těch, o nichž se uvažuje jako o kandidátech ortotopické transplantace srdce a kteří tolerují zátěž, je indikováno spiroergometrické vyšetření jako základní prognostický ukazatel.

- Vrcholová spotřeba kyslíku < 10 ml/kg/min (< 50 % náležité hodnoty) značí špatnou prognózu, a tito nemocní mohou být kandidáty transplantace srdeční při splnění dalších indikačních kritérií a absenci kontraindikací.

- Vrcholová spotřeba kyslíku 10–17 ml/kg/min představuje „šedou zónu“ – hraniční hodnoty pro indikaci srdeční transplantace.

- Vrcholová spotřeba kyslíku >17 ml/kg/min svědčí pro dobrou prognózu, a tito nemocní jsou indikováni ke konzervativní léčbě srdečního selhání.

Vyšetření je vhodné opakovat, zejména při obtížném posouzení výsledku, dále u nemocných zařazených na čekací listině kandidátů či dočasně vyřazených pro zlepšení stavu. Spiroergometrické vyšetření dále slouží k posouzení účinku farmakologické i nefarmakologické léčby nemocných se srdečním selháním.

Vrcholovou spotřebu kyslíku lze též vyjadřovat procentem normální hodnoty.

Hodnoty < 50 % normální hodnoty jsou spojeny s horší prognózou.

Poměr celkové ventilace (VE) a vylučování CO2 – ventilační ekvivalent CO2 – je dalším důležitým para metrem, který určujeme při spiroergometrii. Značí velikost ventilace nutnou pro vyloučení jednoho litru CO2 – VE/VCO2.

Existuje lineární vztah mezi minutovou ventilací a tvorbou CO2 až do dosažení anaerobního prahu. Pacienti se strmějším vztahem ventilace a CO2 mají snížený minutový výdej srdeční a zvýšené tlaky v plicním oběhu.

Dále posuzujeme reakci krevního tlaku a srdeční frekvence na tělesnou zátěž. Neschopnost zvýšit systolický krevní tlak na hodnotu ? 120 mm Hg anebo chronotropní inkompetence představují rovněž špatnou prognózu.

Závěr

Spiroergometrické vyšetření je v současné době rutinní neinvazivní vyšetřovací metodou v posuzování prognózy nemocných se srdečním selháním. Tvoří součást souboru vyšetření, na základě jejichž výsledků jsou pacienti zvažováni jako kandidáti ortotopické transplantace srdce.

 

LITERATURA

1. Lefflerová K, Widimský J. Zátěžové EKG testy v kardiologii. 2. vydání. Praha: Triton, 2003. 197 s.

2. Špinar J, Hradec J, et al. Doporučení pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání ČKS 2006. Cor Vasa 2007;49:K5–K34.

3. Málek I. Výběr nemocných k ortotopické transplantaci srdce. In: Pirk J, Málek I. Transplantace srdce. Praha: Karolinum, 2008. 76–77.

 

ADRESA PRO KORESPONDENCI

MUDr. Kateřina Lefflerová, CSc., Klinika kardiologie, IKEM, Vídeňská 1958/9, 140 21 Praha 4-Krč, e-mail: kale@medicon.cz

zpět