Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Ženy mohou pít alkohol, a přitom nepřibývat na váze

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Obezita je v USA stále velkým zdravotním problémem, i když v současné době se u tamější populace vzestup počtu obézních zastavil a přetrvává pouze u dětí z nejnižších společenských vrstev. Pití alkoholu zvyšuje přísun kalorií o 7,1 na 1 g vypitého alkoholu, to znamená, že námi doporučované každodenní pití 40 g alkoholu u muže zvýší příjem o 284 kcal neboli 1 188 kJ.

Doporučované množství 20 g alkoholu denně u žen zvýší přísun kalorií o polovinu, což je 142 kcal neboli 594 kJ. Dosavadní výsledky studií zaměřených na vztah pití alkoholu a tělesné hmotnosti nejsou jednotné. U 12 z 38 epidemiologických studií byla nalezena pozitivní korelace mezi konzumací alkoholu a tělesnou hmotností, u stejného počtu byla korelace negativní a u 14 nebyl nalezen mezi alkoholem a hmotností žádný vztah. V březnu 2010 vyšla nová studie, provedená u 19 220 amerických žen ve věku ? 38,9 roku. Byly to ženy, které neměly kardiovaskulární onemocnění, karcinom ani diabetes mellitus. Další podmínkou pro zařazení do studie bylo BMI v rozmezí 18,5–25.

Sledování trvalo 12,9 roku. Vypité množství alkoholu i celková spotřeba potravin byly sledovány pomocí dotazníků. Celkem 41,3 % z 19 220 žen v průběhu sledování ztloustlo a dostalo se do kategorie nadváha a 3,8 % mělo BMI ? 30 a postoupilo až do kategorie obezita. Celkem 38 % z účastnic výzkumu bylo abstinentek. Tato skupina žen, které vůbec nepily, měla největší tendenci k nadváze a obezitě.

Když autoři srovnávali relativní riziko s přihlédnutím k dalším možným rizikům vzestupu tělesné hmotnosti (věk, BMI na začátku vyšetřování, kouření, energie získaná jinak než alkoholem, tělesná aktivita, jiné faktory životního prostředí), zjistili, že relativní riziko pro vznik nadváhy bylo ve čtvrtině s nejnižším příjmem alkoholu 0,96 a klesalo se zvyšujícím se příjmem alkoholu ve druhé čtvrtině osob na 0,86, v třetí čtvrtině příjmu alkoholu na 0,70 a ve skupině s nejvyšším příjmem alkoholu zůstala tendence ztloustnout na nízkém riziku 0,73. Pro vznik obezity bylo riziko ve stejných skupinách konzumace alkoholu ještě menší: 0,75, 0,43, 0,39 a 0,29. Riziko bylo srovnáno s rizikem u žen, které vůbec nepily, a bylo vysoce významné (p pro trend < 0,001).

Autoři došli k závěru, že se vzestupem kalorického příjmu pitím alkoholu se u těchto osob snižoval přísun kalorií jinými živinami. Ženy, které pily jeden až dva drinky denně, měly současně vyšší tělesnou aktivitu než ženy, které buď nepily vůbec, nebo pily větší množství než dva drinky denně.

Závěr: Z citované práce jednoznačně vyplývá, že ve srovnání s abstinentkami mají ženy, které konzumují alkohol v mírných dávkách, lepší vyhlídky na to, že zůstanou štíhlé. Autoři přesto nenabádají ženy, aby pily, i když výsledky jejich práce na to z hlediska tělesné váhy ukazují. Musíme si však uvědomit, že tělesná hmotnost není jediným kritériem dobrého zdravotního stavu a je nutné přihlédnout k možnému negativnímu působení alkoholu, zvláště kdyby šlo o jeho nadměrnou konzumaci.

 

Wang L, Lee IM, Manson JA, et al. Alcohol consumption, weight gain, and risk of becoming overweight in middle-aged and older women. Arch Intern Med 2010;170:435–461.

zpět